Topic-icon ABD'deki ünlü tıp kurumlarına ve hastanelerine eğitim amaçlı olarak girebilmek mümkün müdür?

9 years 4 months ago - 9 years 4 months ago #1 by umc
Su metinde de konuyla ilgili baska bilgiler vermisim . Bir roportajdan alintidir

ABD'deki ünlü tıp kurumlarına ve hastanelerine eğitim amaçlı olarak girebilmek mümkün müdür?
ABD’deki prestijli tıp kurumlarına yabancı hekimler olarak ihtisas amacıyla girmek oldukça mümkündür. Şayet daha önce belirtmiş olduğum üzere ABD’deki tıp kurumları, kendi yetiştirdiği hekimler ile ABD genelindeki ihtiyacı karşılayamamaktadırlar. ABD’de çok sayıda tıp kurumu ve ihtisas kadrosu vardır. Bunlardan özellikle genel dahiliye, genel pediyatri ve genel cerrahi gibi bazı dalların ihtisas kadroları ve iş gücü ihtiyacı neredeyse 1/3 oranında yabancı hekimlere bağımlı haldedir. ABD içindeki tıp fakültelerinden mezun olmuş olan hekimlerin açıkta kalmak gibi bir riskleri hiçbir zaman yoktur, zaten böyle bir kavram dahi ABD’de bilinmemektedir. Tıp okuyan herkes mutlaka bir ihtisas programına yerleşir. Türkiye’de her TUS sınavına giren yaklaşık 20 bin kişiden sadece 2 bine yakın hekimin ihtisas imkanı alabildiği düşünüldüğünde ABD’de mezunların sahip oldukları olanaklar karşılaştırılamayacak kadar fazladır. ABD’den mezunlar bu nedenle istedikleri branşlara genellikle istedikleri kurumlarda yerleşebilmektedirler. ABD’de asistan ve yandal yerleştirmeleri eşleştirme (match) denilen hem adayın hem kurumun ayrı ayrı tercih yaptığı çift değişkenli bir sistem üzerinde işler. Bu sistemde kurumlar genellikle Amerikalı adayları yabancı adaylardan üstün tutarlar ki bu da gayet anlaşılabilir nedenlere bağlıdır. Buna rağmen, ABD dışından mezun olmuş hekimler oldukça güçlü başvurular yapabilmekte ve prestiji yüksek kurumlardaki kadrolara yerleşebilmektedirler. Bu süreçleri çok defa hem bu kurumların bazılarında hem seçme komitelerinden hem de başvuran aday konumunda yaşayan bir kişi olarak, dışarıdan güç görünen bazı imkanların, ABD dışından başvuran istekli ve ısrarlı adaylar tarafından elde edilebildiğine çok defa şahit oldum.


alinti : fesraoz.blogspot.com/2012/04/university-...nd-hastanesi-ve.html

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 6 months ago - 10 years 6 months ago #2 by umc
Ben yıllar içerisinde ısrar edenlerin başardığını gördüm. O nedenle Yüzde 0, Yüzde 10 gibi tarifler ile yola girmek yerine, hedefe kitlenip hayret etmek daha doğru olur. Bu tip oranlar retrospektif yapılır. Yani bir yarış sonunda başaranlar ve başaramayanlara dayanarak geriye dönük olarak hesaplanır.Kanımca, bir önceki yarışın galiplerine ve yeniklerine bakarak bir yarışa hazırlanmak kavramsal olarak doğru değildir.

Bir de aşağıda verilen rakamlarda önemli yanlışlar var

20 Ekim 2013 tarihinde eriştiğim FREIDA sitesinin istatistiklerine göre 2012 yılına ait rakamlar :

Cerrahi asistanlarının % 20 si yabancıdır
Aile Hekimliği %38'i yabancıdır
Radyoloji % 10 'u yabancıdır
Dermatoloji % 4'uyabancıdır
Plastik Cerrahi (Entegre ve Kategorik toplam) % 16'sı yabancıdır
Dahiliyenin %50'si yabancıdır
Pediyatrinin %31'i yabancıdır
Psikiyatrinin %39'u yabancıdır
Nörolojinin %40'ı yabancıdır
Beyin Cerrahisinin %10'u yabancıdır
Göz hastalıklarının % 6'sı yabancıdır
Ürolojinin % 6'sı yabancıdır


(küsüratları yuvarladım)

Az önce FREIDA sitesinden baktım, vaktim olmadığı için her branş için verilen ekranı ayrı ayrı kopyalayıp buraya koyamadım.

"Yüzde 0" a yakın diye bir branş vra mı bilmiyorum, en az alan branş bile mutlaka en az %5 civarıdır gibi görünüyor, bir de şuna dikkat etmek gerekir, bu istatistikler, da seneden seneye değişebilir, yani kümülatif ortalamadır, örneğin bu sene %10, diğer sene 0 olabilir. O nedenle ısrar, hedefe kilitlenme her zaman en önemli şeydir, bu tip istatistikler ancak yardımcı olabilir, bilmekte fayda vardır stratejik olarak hedefin belirlenmesinde "B" planlarının hazırlanmasında mutlaka önemlidir,ben de yıllardır branş seçiminin önemini vurguluyorum ancak büyük planlarının hazırlanmasında bu rakamlara çok fazla dayanmamak gerekir, bir de tabii bu rakamların kulaktan dolma versiyonları ortalıkta çok fazla dolanır,benim tavsiyem her zaman bu rakamlarla ilgili referans sitesi olan FREIDA sitesine başvurmak gerekir, NRMP 'nin "Match" istatistikleri çok karmaşıtır ve yanıltıcı olabilir, büyük resmi en iyi gösteren FREIDA'nın toplam asistan sayısının yüzde kaçının IMG olduğunu gösteren istatistikleridir.

Kaynak sitesi şudur : www.ama-assn.org/ama/pub/education-caree...n/freida-online.page

in ter wrote: Hangi alan sorusu onemli olan skorlar referans iyi dersek. Hattacok iyi.

Plastik derma yuzde 0 a yakin.

Cerrahi radyo yuzde10belki

Psikiatri noro 35 40

Dahiliye pediatri 45 50

Aile hekimligi 60

Kabaca.


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 6 months ago #3 by in ter
Hangi alan sorusu onemli olan skorlar referans iyi dersek. Hattacok iyi.

Plastik derma yuzde 0 a yakin.

Cerrahi radyo yuzde10belki

Psikiatri noro 35 40

Dahiliye pediatri 45 50

Aile hekimligi 60

Kabaca.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #4 by rabinovich2006


Ve sadece bizim futbol takimimiz degil Hindistan Cin Rusya Avrupa dan da bir suryu ulke kendi takimlarini amerikaya gonderiyor? Hadi bahalim kimi kabul edecekler? ama yukaridaki tabloya gore idda oynayabilirsin yani))) :)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #5 by vioxx
Sorunu kotu Turkce kullanimini duzeltmeden degisik bir sekile ceviriyorum ve senin yanitlamani istiyorum.
merhaba arkadaslar. diyelimki bizim futbol takimi amerikada 1 defa ozel mac yapmis, universiteyi bitirib 3-4 ay da amerikada kamp yapmislar ve lisanslarini almislar. sizlerin tecrubelerinize dayanarak, bizim takimin america cup`a kabul olma ihtimali ne kadardir acaba?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago - 9 years 4 months ago #6 by dr_charkaz
merhaba arkadaslar. diyelimki ben amerikada 1 defa clerkship yapmisim, universiteyi bitirib 3-4 ay amerikada research yapmisim ve stepleri vermisim. sizlerin tecrubelerinize dayanarak, benim kabul olma ihtimalim ne kadardir acaba?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.381 seconds