Topic-icon Step 1 ve Step 2 CK Sinav Deneyimi (99, 85) - Hazirlayan : "Reckless"

13 years 8 months ago - 13 years 8 months ago #1 by umc
ben geçen sene Plastik Cerrahi ihtisası kazanmış bir doktorum ancak çalıştığım kurumun kuralları gereğince ihtisasıma başlama zamanım haziran 2010 olarak görünüyordu. Ben de 2009 aralık-2010 ocak gibi USMLE steplerine çalışmaya başladım. Ancak pratisyen hekim olarak işimin pek de hafif olmadığı işyerimde mesaim bitmeden önce günde efektif olarak sadece 1-2 saat çalışma imkanım vardı. kalanını ise mesai bitiminde evde sürdürüyordum. yeni evlenmiş bir insan olarak evde çalışmak da tabi ayrı bir sıkıntı oluyordu ama eşim sağolsun beni çok destekledi, hep motive etti. bu sebeple evde güzel güzel çalışma imkanım oldu.

öncelikle amacım nisan gibi step1'e girmek, ardından da mayıs sonunda step2'ye girmekti. tabi ki evdeki hesap çarşıdaki hesaba uymadı ocak sonu gibi paramı yatırdım ve step 1 için başvurumu yaptım. başvurumu yaparken diploma çevirimi notere giderek hallettim. bunun için notere gittim ve diplomamı çevirttirmek istediğimi söyledim. noter anlaşmalı olduğu yeminli tercümanı notere çağırdı ve diplomanın ingilizce çevirisini yaptırdı. çeviriyi hem noter onayladı hem de çevirinin üzerine yeminli tercümanın kaşesini vurdular. sonrasında Form 186'mı da herkesin yaptığının aksine noterde onaylattım ve TNT kargo ile belgelerimi ABD'ye ben kendim yolladım. kendim yollayabildim çünkü form 186'yı notere onaylatmıştım. eğer Form 186'yı tıp fakültemde onaylatmış olsaydım başvuru belgelerimi benim değil okulumun yollaması gerekiyordu. aklınızda olsun, ECFMG'nin okulunuzun yollamasını istediği belgeleri siz yollarsanız ECFMG başvurunuzu reddediyor.
Neyse,ben başvuru belgelerimi yolladım ve beklemeye başladım. TNT zarfımı 2 gün sonra ECFMG'ye ulaştırdı. sonrasında normal süreçte ECFMG yolladığınız diploma fotokopilerinizden birisini ve Form-327A adındaki bir formu tıp fakültesine yolluyor ve "bu diplomayı siz mi verdiniz ey tıp fakültesi yöneticisi?" diye soruyor çünkü adayların yollamış oldukları diplomaların gerçek mi sahte mi olduğunu haliyle bilemezler. bu arada ECFMG belgeleri sanırım 1 hafta-10 gün içinde Türkiye'ye doğru yolladı. tabi bildiğiniz normal posta ile yolluyorlar ki benimkinde Ülkeye gelmesi yaklaşık 40 gün filan sürdü. Bu arada en önemli komplikasyonlardan birisi sizin Form-327A'nızı tıp fakültenizde onaylayacak olan dekan/dekan yardımcısının adının ve imza sirkülerinin ECMFG'nin veritabanında kayıtlı olması gerekiyor. bununla ilgili bir problem olursa başvurunuz geri çevrilebilir tarzında bir bilgi kırıntısı kalmış aklımda her nereden kaldıysa. ben de o arada tıp fakültemin öğrenci işlerini aradım ve "dekan yardımcımız değişmedi dimi hehe" diye abuk abuk sordum öyle ya Okan Hoca yıllardır oradaydı ve değişmesi beni bulamazdı. ama öğrendim ki bizim dekan yardımcısı 2 hafta önce değişmişşş! ve sekreterin söylediğine göre USMLE onayını verme yetkisi bizim okulda sadece ondaymış! başımdan aşağı kaynar sular döküldü ve hemen ECFMG'ye telefon açıp durumu sordum. ECFMG'deki sesli operatör bana yeni dekan yardımcınız imzalasın onay formunu, aynı zamanda zarfın içine değişikliği bize bildiren bir resmi yazı yazıp yeni dekan yardımcınızın imza sirkülerini de koyun gibi bir yol gösterdiler. ben de rahatladım tabi. hemen okulu arayıp durumu anlatıım onlar da not aldılar ve bu işi halledeceklerini söylediler.
bu süreç zarfında ben step1'e çalışmaya devam ediyordum ve aylardan da mart ayı olmuştu. ama olsun problem değil çünkü zaten ben en geç nisan ayı başında step1'e girmem gerkiyordu. mart ayı içinde her gün e-postamı kontrol ettim ama sınav tarihi seçebileceğimi belirten onayı bekledim ama o onay hiç gelmedi. ben de sonunda mart sonunda ECMFG'yi arayıp neden bu onayın verilmediğini sordum. onlar da "hocam sizin yazılı onayınız geldi ammaaa elektronik onayınız eksik onu bekliyoruz" dediler. Nasıl ya, ne elektronik onayı benim haberim yok öyle bir şeyden gibisinden sızlanınca öğrendim ki meğerse dekan yardımcımız hem form-327A'yı onaylaması gerekiyormuş, hem de bizim okul EMSWP'ye kayıtlı olduğu için dekanlığın internet ortamından kendi kullanıcı adlarını kullanarak e-onay vermesi gerekiyormuş ve bu onay eksik olursa aday sınava giremiyormuş. ben de hemen yeni dekan yardımcısını aradım ve "hocam durum böyle böyle şu onayı verseniz de sınav tarihimi alsam bakın haziran sonunda ihtisasa başlayacağım, daha step2 duruyor"diye mızmızlanınca yeni dekan yardımcısı "ne internet onayı oğlum benim bilgim yok yapamam ben" diye kestirip attı. ben tabi kalakaldım. ama pek tabi yılmadım:) hemen eski dekan yardımcısını aradım ve "hocam durum böyle böyle sizde şifre varmış benim onayımı bi verebilir misiniz?" diye sorum eski dekan yardımcısı da olmaz, başvurun reddedilir, ıslak imzayı kim attıysa e-onayı da onun vermesi gerekir sen yeni dekan yardımıcısına git gibisinden bir şeyler dedi. pinpon topu misali oradan oraya sekiyordum. sonunda eski dekan yardımcımız halime acıdı ve bizim hastanede bu işlerden anlayan bir profesör olduğunu eğer bu sınav çok lazım geliyorsa ona da bir danışabileceğimi söyledi. ben de "evet hocam gerçekten çok lazım geliyor" diyerek söylediği hocayı aradım. Mustafa Hoca benim öğrenciliğimden tanıdığım ve gerçekten çok sevdiğim bir hocaydı. hemen arayıp durumu anlattım. Hoca sağolsun çok ilgilendi ve bu işin peşini bırakmayacağını yarın ne gerekiyorsa yapacağını söyledi. ardından da ertesi gün yeni dekan yardımcısıyla bir toplantı yapıp ECMFG'ye yeni dekan yardımcımızın e-onay yapabilmesi için ne yapması gerektiğini soran bir e-posta yolladı. aradan 1 hafta-10 gün sonra ECFMG'den yanıt geldi ama gelen yanıt pek de öyle iç açıcı değildi çünkü username ve password'un güvenlik gerekçesiyle sadece posta ile yollanabileceğini, e-posta yoluyla yollamayacaklarını bildirmişler. ben artık iyice sıkıntıya düştüm çünkü sınava hazırdım, neredeyse nisan ortası olmuştu, yollayacakları kağıt yine 35-40 günde gelecekti ve ben daha step1'e bile girememiştim!
işte burada bir karar almam gerekti. ya onay gelene kadar bekleyecektim ya da step1'i bir kenara bırakıp step2'ye çalışmaya başlayacaktım ve onay geldiğinde her iki stepe de arka arkaya girecektim. ben de bu yolu tercih ettim ve step1'i bir kenara bıraktım ve step 2 çalışmaya başladım. ama step 2 çalışmak için de yaklaşık 40-45 günlük bir zamanım vardı. step 1 tecübelerimden yola çıkarak hiç konu çalışmadan tek kaynak olarak USMLEWORLD step2'ye kayıt oldum. işyerimde internet bağlantım olmadığı için mesai çıkışında evde step 2 UW çözmeye başladım. yaklaşık 1 ay kadar sonra o sevdiğim bir hoca var demiştim ya, Mustafa Hoca, o aradı beni ve ECFMG'nin onayı verdiğini söyledi. aslında olay biraz da ilginç çünkü ABD'nin insana verdiği değerin bir kanıtı niteliğinde resmen. ECFMG'nin bizim yeni dekan yardımcımıza posta yoluyla yolladığı kullanıcı adı ve şifresi henüz daha eline ulaşmamışken ECFMG'den bir yetkili bizim yeni dekan yardımcısına telefon açmış ve bu doktorun(beni kastediyor) başvuru süreci oldukça sıkıntılı bir hale gelmiş durumda, eğer siz sözlü onay veriyorsanız biz onay vereceğiz ve adaya sınav tarihi seçmesi için haber yollayacağız" demiş!!! bizim dekan yardımcısı da onay veriyorum demiş ve bana aynı gün e-posta geldi başvurunuz kabul edildi sınav tarihi alabilirsiniz diye! tabi haziran başı olmuş idi artık ve ben step 2'nin %60 kadarını halletmiştim. haziran 22'ye step 2 tarihimi, 6 temmuza da step 1 tarihimi aldım. amaa daha bitmediiiii:)
tam haziranın 19-20'si gibi bana ani bir şehir dışı görev çıktı ve gitmezsem çok büyük problemlerin oluşacağı söylendi. al işte:) neyse o problemi de güç-bela hallettim ve 21 haziranda ankara uçağıyla Ankara'ya gittim. 22 Haziranda step2'ye girdim. aynı gün uçakla görev yerime döndüm ve şehir dışı görevime gittim. orada 2 hafta kadar step1'e hazırlık günlerimde çıkardığım notlarıma göz gezdirip 15 gü sonra da step1'e girdim. sonuç olarak step2 CK: 85, step1:99 geldi.
Aslında step2 için en azından 1 ay daha zamanım olsaydı ya da belki de kafam rahat olsaydı ondan da iyi bir puan alırdım gibime geliyor ama kısmet buymuş. hem ayrıca bu punalar da işimi görüyor. benim esas amacım ABD'de ihtisas eğitim almak değil, Plastik cerrahi ihtisasım sırasında belki de ABD'de birkaç aylık hands-on bir tecrübe sahibi olmak veya uzmanlık eğitimim sonrasında board sınavı vermeyen bir klinik fellowluk programında bir üst ihtisas yapmak idi.
tüm bu yaşadıklarım ışığında, yine de almış olduğum skorlardan mutluyum:)
Çalışan herkesin emeğinin karşılığını alması dileğiyle...
not: yakında Step1 ve step2 CK için çalışma ve sınav deneyimlerimi de yazacağım..
Sevgiler

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: ccakmakoglu, drmfy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.248 seconds