Topic-icon Harvard Medical School Brigham & Women's Hospital Cerrahi Staj Deneyimi - Paylaşan : mrvozy

10 years 7 months ago #1 by arazis_med
Yani o databesde cikmayinca--cikmadiyi seciyorsun (tam olup olmadigindan emin degilim 1ay oldu, aklimda oyle kalmis ola bilir). Varsa da Devaminda ne var bilmiyorum. Benimki ciktigi icin normal basvuruyu takip ettim
The following user(s) said Thank You: drnihat

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #2 by drnihat

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #3 by arazis_med
Sanirim ben cevaplandira bilirim sorunuzu. 1ay once ben de vasvuru yaptim. Elinizle doldurdugunuz belgeleri gondermeden once zaten online form dolduruyorsunuz. Orada universitesinizi girmeniz gerek. Ulke secince databesdeki tum uniler cikiyor. Ben yeditpedeyim bizimki cikti. Eger cikmdiysa da ayrica bir secenek cikiyor.
The following user(s) said Thank You: drnihat

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #4 by drnihat
mrvozy,
anladığım kadarı ile siz harvard da clerk ship almışşınız..
peki harvard için tr de okuduğunuz okulun önemi var mı? şu okulları kabul ederiz ama şunları etmeyiz diyorlar mı..? :dry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 8 months ago #5 by arazis_med
tekrar merhaba. online basvurumu yaptim, belgelerimi de tamamlayip postayla gonderdim. sali gunu ulasmasi gerekiyormus. toefl almadim, buna da application requirementsda yazan "egitim dili ingilizce olan yerler" icin eger dekan mektubunda belirtiliyorsa bir istisna ola bilecegi yazisiydi. benim de dekan mektubumda bunu belirttik. sali ya da carsamba arayip kontrol ettirmem gerekiyor anladigim kadariyla. bir de ben application fee-ni amerkada yasayan ablam vasitasiyla odedim ve belgelerim arasina odeme cekimin separately olarak su su isimden gelecegini ve kontrol etmelerini rica eden bir not yazdim. umarim bir sorun cikmaz o kisimda. arayip yine de teyit ettiririm. umarim olumlu bir cevap alirim yoruldum artik su islerle ugrasmaktan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #6 by arazis_med
Tesekkur ederim bilgiler icin. Gayet aciklayici oldu. Bir sorum daha olacakti ama. Sizin listenizdeki hastanelerden tum sene icin basvuru kabul eden hastaneler varmiydi. Ya da en uzun sureli ne kadardi. Tesekkurler

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #7 by mrvozy
Merhaba Arazis,
Harvard bu sene kesin TOEFL istiyor, kendi sitesinde yaziyor. Gecen sene istemiyordu.
Istenenleri burada bulabilirsin.
ecommons.med.harvard.edu/ec_vqp.asp?Name...11-AC91-FBAE5FB34605 }

Her sene farkli universitelerin istedikleri degismekle birlikte, genel olarak TOEFL gecer not seklinde isteniyor. Ben clerkship'lere basvurmadan once yaklasik 40a yakin universitenin sartlarini inceleyip, eleme yapmistim. Orada hatirladigim bir tek Rochester var, 100 ve uzeri TOEFL puani isteyen. Tabii su anda ne olmustur bilemem.

TOEFL hakkinda biraz bilgi verecek olursam. Eski tip PB(paper based)(artik yapiliyor mu, onu bile bilmiyorum) ve yeni tip IBT(Internet based TOEFL) var. IBT'nin top puani 120. Her skill 30 uzerinden degerlendiriliyor. 22-30 high, 15-21 intermediate, 0-14 low olarak geciyor. 22 ve ustu olursa zorluk gekmezsin diye umuyorum. Cok zor bir sinav degil. Benim sinavim, bilgisayardaki teknik aksakliklar sebebiyle sinirim ve moralim cok bozulmus, cok kotu gecmisti ve 97 almistim. Sinav hakkinda bilgi edinebilmek, sinavi tanimak icin ETS'nin Official Guide kitabi ile alistirma yapmak icin Chambridge'in kitabini tavsiye edebilrim (bilir kisilerden soylenen oneriler bunlar). Longman genelde uzun kurslarda hocalarin kullandigi kitaptir, Kaplan'la hic vakit kaybetme, asiri detay, bosuna moralin bozulur.

Son olarak dekanla zaten basvurudan once konusmalisin; cunku basvurunda dekan mektubunun yaninda bazi formlarin dekan tarafindan imzalanmasini istiyorlar.

Umarim yeterli olmustur.
Basarilar
The following user(s) said Thank You: umc, zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #8 by mrvozy
Ev iyi ev sahibem benim! Yatak bir yana, hastaligimi bile paylasan arkadasim benim:)
Ayni evde olunce pek gorusemedik; ama acisini cikaracagiz;)
Opuyorum cok;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #9 by deniz
Ev sahibinde cok iyimis diye duydum :) Ama seni pek gorememis..
Eline saglik Merve cim,,eh artik devamini da bekliyoruz..:)

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: mrvozy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #10 by arazis_med
Merhaba. oncelikle ben de tebrik etmek istiyorum ve hemen soruma gecmek istiyorum :)

bu sene besinci sinifa basladim. 2013 yazinda step 1i almayi planliyorum. ve 6ci sinifta mumkun oldugunca cok staji amerikada gormek istiyorum. clerkship icin toefl isteniyor diye okudm cogu yerde ama bazi yerlerde de istenmiyor diye yazan var. bu konuda kesin bilginiz varsa paylasirmisiniz? toefl sonucu istiyorlarsa kac uzerinden kac puan toplamamizi bekliyorlar. clerkship icin dekanlikla konusmam gerekiyormu yoksa ilk olarak amerikayla baglantimi kurup sonra universiteyle konusmak? biraz akil verirseniz cok sevinirim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #11 by mrvozy
Merhabalar Tulane,
Sub-internship dedigim, bizdeki internle ayni, yani son sinif ogrenci.
Harvard'in belli aylara gore belirledigi ucretleri var. Acikcasi her sene arttiriyorlar.
Bu seneye ait ucretleri su linkte bulabilirsin.
mycourses.med.harvard.edu/ec_vqp.asp?Nam...C6-A07F-DC4DA9936057 }
Basvururken Step-1'im yoktu.
Hocalarla planlarimi konusmam, fikir ve oneri almam, gayet normal karsilandi, zaten ben konusmak istedigimi asistanlara soyledigimde bana randevu alip, konusmami soylediler. Randevularima gelmeden de benden cvmi onceden gondermemi istediler. Hatta bolum baskaniyla yaptigim gorusmede bana ilk sordugu, asistanlik programina ne zaman basvurmayi dusundugumdu; benden cok kendisi bana soru sordu diyebilirim. Onlar icin de seni daha yakindan tanimalari icin bir firsat oluyor diyebilirim.
Sana da basarilar,
Sevgi ve selamlar
The following user(s) said Thank You: tulane

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago #12 by tulane
Oncelikle çok çok tebrik ederim :)
Sub-internship dediğiniz şeyi biraz açabilir miyiz? Yani bu bir elective mi (son sınıf ogrencilerinin yaptığı)? Bunun için Harvard'a herhangi bir para ödediniz mi? Step 1 iniz var mıydı başvururken?

Son olarak da bölümdeki hocalardan randevu alıp, ilerki planlarımı anlattım demişsin. Daha önce böyle birşey duymamıştım, onlar nasıl karşıladılar bunu?

Başarılarınızın devamını dilerim :)
Sevgiler,

Didem Uzunaslan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 6 months ago - 11 years 6 months ago #13 by mrvozy
Harvard medical School Brigham & Women’s Hospital Surgical Clinical Clerkship

Merhabalar arkadaslar,

Mayis 2012 suresince Vaskuler Cerrahi’de yapmis oldugum klinik sub-internship'ten bahsetmek istiyorum. Bu surec icinde benim en cok kafami mesgul eden konulari detaylandirmaya calisarak, kendi cikarimlarimdan elde ettigim bilgileri oneriler seklinde sunmaya calisacagim.

Oncelikle basvuru asamasindan baslarsak, belgeleri, odemeleri vs deadline oncesi gondermek ve arayip ellerine ulastigini kontrol etmek cok onemli. Sanirim artik bu sene istiyorlar; ancak onceki senelerde istememelerine ragmen Toefl sinav sonucu, CV ve fazladan reclet de eklemistim ben. Zarari dokunmadi. Staj tercihlerinizde normal formda 3 secenek gorunse de, ayri bir sayfaya istediginiz kadar secenek belirtebilirsiniz.

Cogu universiteler gibi Harvard’da bireysel olarak hoca ile konusulmasina kesinlikle karsiymis imaji veriyor. O yuzden ben hocaya direkt bir email yoluyla ulasmadim. Daha sonra telefon interview icin aramanizi istiyorlar. Her ne kadar ingilizcenizi test etmek icin oldugunu soyleseler de, bircok medikal soru da sorulabiliyor. Bir forumda Japon bir ogrencinin telefon gorusmesi hakkinda yazdigini okumustum ve dedigi uzere karsinizdaki bir medikal uzmanliga sahip birisi degil denilmisti. Sanirim bunu degistirmisler ki, bana sorulan sorular medikal bir bilgisi olmayan kisinin sorabilecegi sorular degildi. Nitekim ben oraya gittigimde BWH’daki o ayki cerrahi 6 sub-internden biriydim ve neredeyse hicbiri aramamisti. (universitelerin anlasmasi yoluyla gelenler cogunluktaydi, bu bir etken olabilir) Telefon gorusmesi sirasinda her ne kadar 3 sn dusunup, cevap verecek olsaniz bile, karsinizdaki cok yavas oldugununuzu, burasinin HMS oldugunu, cok hizli bir akislarinin oldugunu, sizin yetersiz oldugunuzu, ingilizceden sizi gecirdigini; ancak medikal bilginizin yeterli olmadigini not dusecegini soyleyerek, sinirlerinizi ve moralinizi bozabilir, hic endiselenmeyin. Nedense boyle bir politika izliyorlar. Belki de panige kapilip, oturup, iyice tekrar herseyi gozden gecirmenizi, sizi bu sekilde staja hazirlamayi amacliyorlar. Once size son yaptiginiz 3 staji soruyorlar. Benim Acil, Dahiliye ve Kadin-Dogum’du. Acilde gordugun vakalari say denildi. Ben uzerinden 5 ay gectigi icin cidden neler gordugumu dusunerek aklima gelenleri saymaya basladim. Bana ”tekrar aramak ister misin” dedi. Ben de tamam dedim. Ama icinde bulundugunuz psikolojiyi ayri bir dert. Daha sonrat ekrar aradigimda, acilde gercekten gorduklerimi degil de, gorebilecegim butun vakalari saymaya basladim. Abdominal vakalardan appendicitis, pancreatitis, cholangitis olarak saymaya devam ederken, beni durdurup, ”colitis nedir” diye sorudular. Tabii zink diye akliniza gelmiyor, 3 5 sn dusunebiliyorsunuz. Sonra aciklamasini yaptim, tanimi vs. devam ederken, onceden bahsettgim, ”This is HMS!” diye konusmaya basladi kisi. Ingilizceden gecirdigini, ancak medikal olarak yavas oldugunu soyledi(3 sn dusundugun icin). Sizin basiniza gelirse, bu denilenlere lutfen aldirmayin.

Mayis donemi staj Nisan sonunda basliyordu ve ben Nisan basi HMS’dan email ile kabul edildigimi ogrendim. Mayis donemi icin secildigimi, birkac gun sonra hangi bolumde yapacagimza dair konfirmasyon maili alacagimi ve benden 10 gun icinde(deadline) odemeyi yapmami ve hazirliklara baslamami soyluyorlardi. Bu yuzdendir ki vizenizi onceden almanizi tavsiye ederim. Ben 6 ay oncesinden arkadasimi ziyaret edecegim diyerek, 10 senelik B1-B2 vizemi almistim. Bu buyuk kolaylik saglayacaktir size.

Butun bu hazirliklar, maillesmeler neticesinde Boston’a vardim ve ilk gun sabah 8de surgical education office, education assistant’la kutuphanede toplanildi. Sisteme giris sifrelerimiz aktive edildi vs. OSHA testi hemen ayak ustu yapildi diyebilirim. Herkes hemen gecti zaten. Hatta 2 3 soru direkt hastane personelinin hastaneye spesifik olarak bilebilecegi sorulardi, onlari da soyluyorlar zaten;)

Sonunda bolumlerimize dagildik. Ilk gun residentlerle tanisma ve servis gunluk isleri hakkinda bilgilendirilme olarak gecti. Ben oradaki tanidigim bir residenttan gitmeden once bilgilendirilmistim yapmam grekenler hakkinda ve bunlari biliyor olmamdan cok etkilendiler ve sasirdilar diyebilirim. Asistanlari etkilemek de, hocalari etkilemek kadar onemli, cunku stajinizin sonunda sizden birlikte calistiginiz en az 5 isim istiyorlar ve bunlardan illa ki en az 2si asistan olacaktir.

Ikinci gun 5:30da hastanedeydim ve aksam 19:00’da hastaneden ciktim diyebilirim. Henuz daha kurs direktorumle hala tanisamamistim.
Cerrahi bolumdeyseniz sizi hemen ameliyata sokmalarini, hemen bir sey yaptirmalarini beklemeyin; ancak atak olun ve kibarca daha etkin olmak istediginizi belirtin. Sadece izlemekle kalmayin, cunku observerliktan farki hastaya dokunabiliyor olmaniz. Orada observer olan yabanci bir hoca vardi; ancak kimse ilgilenmiyordu ve merhaba bile denilmiyordu. Sizinle daha cok ilgileniliyor; beklenti yuksek tutuluyor; ki karsiladikca bu daha da artiyor.

Ilk iki gun boyunca internun (1. Sene asistan) yaptigi her isi yaptim diyebilirim. Sabahlari pansumanlarda malzemelerin tam olmasi, istediklerinde hemen cat diye sunmaniz, kisacasi vizitin ne kadar cabuk bitmesine katkida bulunursaniz, o kadar iyisinizdir. Vizitte ilk odadaki hastanin vitallerini kontrol ederek basladilarsa, 2, odaya girdiginizde bunu direk siz yapin, beklemeyin. Boyle olunca intern ameliyathaneye inerse, sizi de yaninda goturur, veya cheaf resident. 3. gunumde ameliyathaneye inme serefine nail oldum diyebilirim ve kurs direktorumle tanistim ve surekli onu takip ettim. Surekli izledim diyebilirim. Biraz hayal kirikligi yasadigimi sezmis olabilir ki bana bundan sonraki beklentilerimin ne olacagini sordu. Ben de cok durust bir sekilde, oncelikle Amerika’da ihtisas yapmaya uygun olabilecegimi anlamaya calismak, sistemi anlayabilmek ve tabii ki de daha fazla etkin ve aktif olabilmek, dedim. Bunu bildiginin iyi oldugunu soyledi ve ertesi gun steril bir sekilde comez asistan gibi ameliyattaydim. Onceden yaptigim vakalari sordu ve biraz asiri buldu diyebilirim; ama dogruydu, yurt disinda bir cok staj yaptigim icin, profesorle birebir coroner by-pass bile yapmisligim vardi. Ameliyatin sonuna dogru beni yandaki steril bir tezgaha aldi ve elime bir greft patch verdi ve bana greftin uclarindan uc uca anastamoz yapmami soyledi. Ara sira gelip bakti. Sonunda da internu gonderip, kontrol ettirdi, kacak var mi diye. Yok dedi ve ertesi gun AV fistul anastamozunu ”dunyapabildigini gorduk, el bakalim” diyerek bana yaptirdi ve PGY-3 vakasini bir sub-interne yaptirmis oldu. Bu bolumdeki internlerde ozellikle buyuk tepki ve saygi uyandirdi diyebilirim. PGY-1 benden once bu vakaya girmek istemis; ancak PGY-3 vakasi diyerek sokulmamisti ve bunu bir sub-interne, hele de yabanci birine yaptirmalarindan rahatsiz olanlar olmustu diyebilirim. Ancak hic boburlenmeden, fazlasini istemeye devam ettim, amputasyon, carotid anastamoz derken, aortic anastamoz yapiyordum ki bunu fellow ve chief yapiyor. Fellow ve chiefle siki bir baglanti kurmaniz da cok onemli, cunku hocanin ilk temasta oldugu kisiler oluyorlar.

Her gun cikmadan ertesi gunun vakalarini okuyor, arastiriyordum. Sabah 4:00da uyanip, 5’te ilk metroya biniyordum; aksam en erken 19:00’da cikiyordum, bazen 21:00 de oluyordu; ama dolu dolu cok zevkli vakit gecirdim diyebilirim. Her hafta belli gunler hastanenin sonundaki pubda asistanlar toplaniyordu ve onlara da katiliyordum. Haftasonu cumartesileri de hastaneye gidiyordum; ancak cikista ve Pazar gunleri diger bazi asistanlarla etkinlikle ayarlayip, stress atiyorduk adeta. Gunde 5 saat uyuyordum belki; ama hic bu kadar dinc ve enerji dolu hissetmemistim. Son haftaya dogru bir gribal enfeksiyona da yakalanmadim degil; ancak her yonuyle degerdi.

Bunun disinda, kurs direktorumun arastirma haftasinda diger bolumlerdeki hocalarin ameliyatlarina girdim. Her sabah farkli hocanin yaptigi vizit sonrasi toplantilarda atak olmaya calistim ve bolum baskani da dahil olmak uzere, herkesin ameliyatlarinda, vizitlerinde bulundum, vaka sundum ve son hafta konsey toplantisinda yaklasik 30 40 kisiye sunum yaptim ve son hafta gelmeden bolumdeki hocalardan randevu alip, ileriki planlarim icin konusmalar yaptim. Ozellikle bolum baskaninin destegini almaniz cok onemli diyebilirim. Stajim bittikten sonra 1 hafta daha Boston’da kaldim ve fellowun yardimiyla diger hastanelerde ve baglanti kurdugum birkac hocayla gorusmelerde bulundum, diger eyaletlerden gelen konuk hocalarin davetlerini takip ettim. Gercekten ilgili olursaniz ve odaklanirsaniz, yardimlarini esirgemeyeceklerdir Bir sonraki hafta kurs direktorunun referansiyla Washington’daki uluslararasi kongreye katildim ve bu, bircok baglanti ve kontakt kurmami sagladi.. Kurs donemi bitisinde 1 2 hafta daha kalmamin ne kadar faydali oldugunu anladim. Uydurabiliyorsaniz, son stajiniz olarak yapmanizi ve imkaniniz varsa biraz daha fazla kalmanizi oneririm.

Biraz detaylandirdim; ancak umarim sikmadan gerekli noktalari aktarabilmisimdir.
Oradaki bircok IMG’lerle konustum, bircok hikaye topladim. Bunlari da baska bir aktarimda paylasmayi planliyorum. Kisacasi hic kolay olmadigi; ancak bol sansin yardimiyla imkansiz da olmadigini asikar.
Bu yoldaki herkese bol sans ve basarilar.
The following user(s) said Thank You: umc, deniz, zebir, tulane, leila, calipso, mehmet.basar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.836 seconds