Topic-icon New York Long Island College Hospital Psikiyatri Staj Deneyimi - Paylasan : "Serkanbe"

9 years 6 months ago - 9 years 6 months ago #1 by USMER
Öncelikle observership nasıl bulunur ondan bahsedeyim.
Öncelikle kendinize uygun, yakınlarınızının olduğu bir eyalet/bölge belirleyeceğiz.(hemen hiçbir yerde kalma masraflarınızı karşılamazlar)
Sonra oradaki hastanelere tek tek bakacağız. Ama daha öncesinde kendi okulunuz öğrenci işleri ve dekanı ile yönetmeliğe uygun olarak stajımı saydırqbilir miyim diye görüşün. 4-5. sınıf stajlarında saydırma tahminim olmaz ama internlükte hemen tüm üniversitelerimizde en az 1 ay gitmeye izin var. Ama dekanla da görüşün ve alacağınız kabul mektubunu okukun yönetim kuruluna verin. Onlar İnt dr. ... 'nun dahiiye vs stajını amerikanın ... hatanesinde alması uygundur diye karar çıkartacaklar. Sonradam stajınız sayılmaz okul uzar, mutlaka o belgeyi alın. Amerikadan clerkship kabulu için 2 yol izlenebilir. Bir tanesinde hali hazırda burada para karşılığı yabancı öğrencilere (örn aylık 3 bin dolar gibi) staj verildiği hastane internet sitelerinde yazar. Arkadaşım bu yolla gitti. Para verince sandığınız gibi daha iyi olmuyor. Herşey resmi oluyor ancak sonuç aynı ve size birçok evrak doldurtuyorlar, yine yazışmalar uzun sürüyor ve sonradan başınıza iş açabilecek bir vize ile gitme durumu söz konusu olabiliyor. Onun yerine kabul sürecinde orada bir hocanın insiyatifi ile giderseniz ücret ödemezsiniz, sizi kabul eden kişi size daha kolay referans olur(para ile giden arkadaşıma neredeyse hocalar refereans mektubu yazmayacaklardı). Ben hastanelerdeki Türk hocaları buldum ve onlara bana yardım edip edemeyeceklerini sordum. Ama daha kolayı kendi hocalarınıza önce sorun. Onların kesin olarak ABD'de birçok üst mevkide tanıdıkalrı doktorlar vardır. O kişi size antetli kabul yazısı yazacak. Hastaneye gittiğinizde ben bu şekilde gittim ve türkiyeden bir clearance formu hazırladım. İnfeksiyonlarla ilgili tüm kanları, PPD'yi, akciğer grafisi yorumunu, MRSA (-) sonucunu, aşı tarihlerini hastanenin antetli kağıdına ingilizce sıraladım, gerçek kan sonuçları da ekine koydum, enfeksiyon asistanına da imzalattım. Çok net güzel gözüken ve eksiksiz bir clearance size sart. Yoksa orada da resmi gitmediğiniz için bu testleri size ücretsiz tekrarlamayablirler ve sizi bekletebilirler. PPD'de <10 olmasına dikkat edin. Ben orada psikiyatri stajı yaptım. Bana referans olan hoca dışında orada tesadüfen bölümde bir türk goca daha vardı. 3 tanede 4. sınıf öğrencisi vardı. Asistan yoktu. Bana personel ilk gümn are you medical student dedi?, kabul yazımı gösterdim ve öğleden sonra diğer 3 öğrencinin de yardımı ile medical student cardım çıktı. Orada staj yapan amerikan öğrencilerinden hiç bir fark kalmadı. İşte kabul süreci bu şekilde. Gelelim staja.
Amerikada doktor öğrenciler hasta ellemez, kan dahi almaz diye kim uydurdu bilmiyorum ama bence böyle bir şey varsa bu türkiye için daha geçerli gibi. Pratikleri çok çok iyi olan 3 öğrenci ve 3 doktor kliniği paylaşmış vaziyetteydi. Öğrenciler her sabah yeni yatan hastaları hazırlıyor, ilaç ve konsültasyonları, kan istemlerini asistan gibi yapıyordu. Doğrudan aynı step 2 CS tarzında hastadan anamnez alıyorlardı. Bazıları hastaların dinlenme odasında onlarla kağıt vs oynuyordu. Ben onlar kadar duruma adapte olamadım. İngilizce aslında iyi ama konuşma inilizcesine aksana alışmak aylar yıllar sürebiliyor. Fakat ilgili olduğumu göstermeye çalıştım. Amerikaya gitmek kolay olmuyor, vakti iyi değerlendirmek lazım, bu nedenle akşam da acil servise indim. Ekiple tanıştım. Bölüm başkanına gelip gelemeyeceğimi sordum ve beni tekrar ekiple tanıştırdı. Saniyeler içinde üzerimde hastanenin önlüğü ve öğrenci kartı olduğu için CPR yaparken buldum kendimi. Orada acil servise piskiyatrisi de vardı. Oraya da gitmeye başladım. Benim böyle her bölüme gitmem psikiyatri stajındaki arkadaşın da dikkatini çekti ve o da gönüllü acile gelmeye başladı.
Staj çoğunlukla pratik, bir nevi intörnlük gib ama çarşamba günü başka bir hastanede teorik ders anlatılıyor. Sanki öğrenciler o dersleri çoktan bitirmiş gibiydi ve anlatan da hızla anlattıp geçiyordu. Çocuklar major tanıları vs hepsine hakimdi. Staj bittiğinde hocalara teşkkür ettim. Türkiyeden kuru baklava vs verilmesi hoş olur. İletişim bilgilerini aldım, zamanı gelince sizden recommendation letter isteyeceğim dedim. Son gün pasta almak da çok hoş ve akılda kalıcı olur. Sonrasında her yılbaşında vs e-mail atmayı ihmal etmedim. Mektup isteme zamanı gelince de e*maillere cevap alamayınca telefonla hastaneyi aradım. Tamam tamam biz mailleri alıyoruz yolluyacağız dediler ve gerçekten de psikiyatri, acil servis, acil psikiyatriden mektup aldım. Sonrasında step 2 CS için gittiğimde yine onları ziyaret ettim, küçük hediyeler verdim. Mektupları görmeyi reddetme seçeneği diye bir şık var, ki bu mektuplar daha kıymetli imiş. Bu seçeneği işaretlemiştim. Ama görüşmeler sırasında mektuplarıma gözümün önünde bakanlar oldu. Oradaki bir hoca yaklaşık 2 sayfa yazarmış. Bana da elinde matbu form vardır, bana da 2 sayfa yazar sandım. Ama gözüme ilişen kısa yazılmıştı. Türkiyeden hocalarda mektup yazmış ve 2 sayfa kadardı. Görüşmede adam bu hoca senin için çok güzel şeyler yazmış demişti. Yani ABD'de staj bana bile kalma vs pahalı ve meşakkatli bir iş idi, acaba çok sart mı tartışılır.

paylasan : serkanbe

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The following user(s) said Thank You: HasimOzturk

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.188 seconds