Topic-icon Cleveland Clinic staj / gözlemcilik deneyimi - Hazırlayan : "Arda"

13 years 7 months ago #1 by Emre
Sevgili arda paylasımların ıçın çok teşekkurler... Bahsettiğin noktalar Cleveland Clinic için büyük oranda dogru. Kısa bir sure sonra ben de orada bulunmus biri olarak sizlerle deneyimlerini paylaşacağım arkadaşlar. Amerikada staj yapmak söylediğiniz açılardan cok mantıklı, fakat unutulmaması gereken en onemlı seylerden bir tanesi her yerin Cleveland Clinic gibi olmaması. Bahsettiğimiz hastane özellikle Kardiyovaskuler, genel cerrahi, gynecology gibi alanlarda Amerika`da son brkac senedir top #1 olan ve general degerlendırmelerde hastaneler arasında ilk 4 olan bir hastane... Keske hepimiz oyle guzel yerlerde uzmanlık yapma fırsatını yakalayabilsek...
The following user(s) said Thank You: cemrec

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #2 by kısrak
bu paylaşım için gerçekten çok teşekkür ediyorum.ben de ekim ayının başında amerikada olacağım.rochester da yaşayan bir arkadaşımın yanına gideceğim. onun university of rochester medical center da çalışan ihtisasını clevelend clinic te yapmış bir arkadaşı ile tanışma ve amerikada ihtisas ve gözlemcilik vs konularında bilgi alış verişinde bulunma şansım olacak umuyorum.arda sanırım genel cerrahi departmanında çalışmış doğrusu benim de ilgi alanıma giriyor.ABD de bulunacağım süre içerisinde clevelend clinic i de ziyaret etmeyi düşünüyorum. türkiyedeki genel cerrah arkadaşlardan edindiğim bilgilere göre genel cerrahi alanında seçkin bir yer olduğu söyleniyor.arda ya birkaç sorum olacak.
-böyle bir ziyaret düşüncesi absurt olur mu?usulen nasıl bir yol izleyebilirim?
-bu ziyareti gerçekleştirebilirsem orada görüşebileceğim birkaç isim verebilirmisin.
-Bir de türk doktorun yanında çalıştığını belirtmişsin nasıl biridir ve irtibat kurma şansım olabilir mi?
nispeten acemice ve iyi hazırlık yapmadan yapılacak bir ABD ziyareti olacak ama senin bu konudaki tavsiyelerin ne olur. şimdiden teşekkür ederim..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #3 by irem
Çok teşekkürler Arda,çok samimi bir üslupla çok net anlatmışsın...Aslında en önemli kısım olan son değindiğin konuyu uzunca tartışmalıyız farklı başlıklar altında,neden bunu istiyoruz?Tüm yaşam tarzımızı değiştirmeyi,ailelerimizden,çevremizden uzakta,belki de yıllarımızı vereceğimiz bir toplumsal ve eğitimsel adaptasyon sürecine hazırlanıyoruz.Bahsettiğin gibi istediğimiz sadece araştırma yapmaksa research yada fellow için gitmek yada alanımızda çok başarılı olup kendiliğinden yolumuzun açılması ihtimali de varken biz orada bir yaşam planlıyoruz...Tartıya uygun ayar verip artıları ve eksileri değerlendirelim hem kendi içimizde hem de burada beraberce...Daha verimli bir eğitim hayatı,önünüz daha az kesilerek yapılacak bilimsel çalışmalar ve idealist mesleki isteklerin uygulaması bunlar artılarımız olacak(tabi bu da biraz ütopik bir yaklaşım olabilir),yalnızlığa gelecek olursak kişiye göre değişecek bir yargı.
Bu konudaki tartışmamızı sürdürmemiz dileğiyle...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #4 by deniz
Staj deneyimleri, sadece akademik olarak değil Arda'nın da dediği gibi "neden Amerika" sorusuna kendi cevabımızı bulabilmemiz için de gerçekten çok değerli. Orda belli bir süre ve belki de hayat boyu kalmayı göz önüne alırken işin artılarını ve eksilerini çok iyi değerlendirmeliyiz.
güvenlik konusunda da bir iki şey eklemek isterim. Ben Yale e staja gitmeden kısa bir süre önce yale in kampusunde bir kız öldürülmüştü. Bu olaydan dolayı mı bilemiyorum ama, kampus içinde (kampus bir ilçe kadar buarada) her saat arayabileceğiniz ve sizi gelip alan araçlar mevcutdu.. :)

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #5 by lamar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago #6 by hatice
Bence de paylasimlar icin cok tesekkurler. Ozellikle gozlemcilik, research yaparken bu deneyimleri yasaman ve bunlari butun dogalligiyla paylasman bircok kisinin kafasindaki sorulari veya asiri beklentileri karsiliyor. Herseyden gectim de bu guvenlik konusu gercekten can sikici. Bir yandan yanlizligin rahatligi bir yandan da kacinilmaz yan etkileri insanin zaman zaman nesesini kaciriyor. Butun beklentiler bir yana heryerin Manhattan veya Beverly Hills gibi olamayacagini bilmek bile baslangic icin cok guzel. Yeri geliyor guvenlik konusunda taksimin arka sokaklarini arar hale gelebiliyorsunuz.

Tekrar tesekkurler.

Dr.Hatice Savaş

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago - 13 years 7 months ago #7 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Tebrik ederiz, paylaşımınız USMER DENEYİM BANKASINA girmeye hak kazanmıştır. Deneyim bankasına girmeye hak kazanan bir paylaşım karşılığı olan 50 puan üyelik hesabınıza eklenmiştir. Buradaki paylaşımınız kısa bir süre sonra deneyim bankasına taşınacaktır.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 years 7 months ago - 13 years 7 months ago #8 by Arda
Oncelıkle arkadaslar sıze hatırlatmak ıstıyorum bu yazacaklarım tamamen kendı deneyımlerımdır.Bastan soylıyorum yanı.

Oncelıkle New York’ta stajımı bıtırdıkten sonra Agustos ayında Cleveland’a geldım.Otobusle geldım cleveland’a hem ucuz hem de baska sebeblerım de vardı benım otobusle gelmekte.Ancak cok guvenlı oldugunu soyleyemıcem ama mecburıyettı ıste benımkısı.Toplamda 110 dolar verdım sanırım gıdıs donus bılet ıcın.Ve 12 gun erken almıstım bıletı o da ındırım olmasını sagladı tabı.Bu arada otobus sırketının adı grehound.Otobuslerının oldukca konforlu oldugunu soylebılırım.Neredeyse her koltukta fıs vardı ve ben de bılgısayarımı taktım.Ayrıca wıreless de vardı dolayısıyla bol bol bılgısayar oynadım yolda.Soyle bır sorun var ,hem bırazcık guvenlı degıl yanı bayanlara yanlız ıseler eger kesınlıkle tavsıye etmıyorum.Gece yolculuklarını da tavsıye etmıyorum fazla.Ama genede soyle bır avantajları var kı tarıhlerı degıstırebılıyorsunuz kı bu buyuk bır avantaj.Yanı ucak bıletı alıyorsanız eger tarıhlerı degıstıremıyorsunuz ancak eger otobusle gelıyorsanız tarıhlerı degıstırebılıyorsunuz.Otobusle yolculuk hakkında soylemem gereken bır sey daha var.Eger erken gıtmezsenız yer kalmıyabılıyor cunku bıletlerı sıra numarasına gore kesmıyorlar ve rastgele kesıyorlar.Eger onceden gıdıp sıraya gırmezsenız malesef bır sonrakı otobusu beklemek zorunda kalıyorsunuz.

Cleveland hakkıında konusmak gerekırse.Sıyahılerın cogunlukta oldugu bayagı kucuk bır yer.Cok fazla toplu tasıma oldugunu da soyleyemem ayrıca metro da yok sanırım.Ama sakın bır sehır.Cleveland clınıc’ın etrafı oldukca guvensız.Sıyahı mahallesı zaten cleveland clınıc’ın etrafı ve acıkcası sabahın dordunde hava daha aydınlamamısken oralardan gecmek korkutucu.Cleveland’da ev ıcın Tony’nın evını tavsıye ederım ben 390 dolar verdım ve 5 haftalıgına anlastım ayrıca benı otobus garından aldı ne zaman ıstesem benı oraya arabayla bıraktı.Bayagı ıyı bır ev sahıbı yanı.Craıglıst de ılanı var.Oda da oldukca guzel ben 3. Katta kaldım.2 farklı oda bır gardırop bır buzdolabı ve bır de mıkrodalga fırın var odanın ıcınde.Ayrıca ayna 2 tane televızyon ve kocaman yatakta tabıkı oldukca hos yanı.Yanlızca mahalle pek guzel degıl ancak cleveland clınıc’e yuruyus mesafesıyle 3 dk.Bu da buyuk avantaj bence uzun bır gunden sonra 1 saat yolculuk cekmıyorsunuz hemen evınızdesınız ayrıca oglen yemeklerını de ıstersenız evde yıyebılırsınız.

Cleveland clınıc oldukca guzel bır hastane.Ben 2 farklı departmanında calıstım.Bırı karacıger transplantasyonuydu.Bence hayatımın en guzel 2 haftasını gecırdım.Bu kadar ıyı hocalarla tanısmıs olmak onların yanında bulunmus olmak gercekten gurur verıcı.Oldukca gururum oksandı.Dıgerı colorectal ıdı.Orada da bır turk hocanın yanında calıstım.Ayrıca bır ıtalyan hocanın yanında calıstım.Karacıger transplantasyonu gıbı olmasa da oldukca hostu burada gecırdıgım zaman.Cleveland clınıc hakkında soylenebılecek en onemlı sey heralde arastırma olsa gerek.Gercekten her departman yayına,arastırmaya onem verıyor.Oldukca kalıtelı bır hastane oldugu her tarafından bellı oluyor.En cok kutuphanelerınde zaman gecırdım.Her makaleye erısımlerı var.Cok eglendıgımı soylebılırım kutuphanede.Bunun dısında garıp bır dıyalog da yasadım.Kadının bır tanesı benımlen asansorda yukarı cıkarken.Benı suzdu dedı kı” kotu haber alacaksan bunun ıcın en ıyı yer heralde burası”.Soke oldum tabıkı.Ben basıt bır gozlemcı,daha bır sey yapmıyorum ama kadıncagız heralde uzun yoldan gelmıstı.Bayagı dokunaklı bır andı.

Amelıyathanelerı gercekten cok buyuk.Sanırım 60’dan fazla amelıyathane vardı bır bınada sadece.Bır dıgerınde de bayagı vardı.Cok buyuk kısacası.Sadece amelıyathane ıcınde defalaca kayboldum.Ayrıca amelıyathanelerı cok ama cok teknolojık.Kullandıkları her aletın barkotu var ve o barkotu okutuyorlar masaya koymadan once.Sonra tekrar okutuyorlar ısı bıttıgınde ve boylelıkle hastanın ıcınde herhangı bır malzeme unutma sansı sıfır oluyor ayrıca ne kadar malzeme kullandıklarını da bılebılıyorlar.

Bunun dısında aklıma bır sey gelmıyor acıkcası suan.Eger sorunuz olursa lutfen cekınmeden sorun bana

Bu arada arkadaslar unutmadan eklıyım.Cleveland clınıc kendı polısıne sahıp.Ben bır kere yanlıs yerden karsıdan karsıya gectım.Polıs bana ceza yazdı malesef 190 dolar ıstedı ama umarım odemeden burdan kacabılırım.Bır dahakı geldıgımde faızıyle almazlar umarım.

Arkadaslar ıste en onemlı konu budur bence.Bu deneyımlerı yasadım ettım gordum gozlemledım.Sımdık neler ogrendım neler dusunuyorum onları paylasmak var.Daha once yazdıklarımla kıyaslandıgında bu yazacaklarım en onemlılerı bence.Butun amerıka deneyımı olan arkadaslardan katkı beklıyorum ayrıca.

Oncelıkle tekrar uyarımı yapayım bunlar sadece benım dusuncelerımdır.Ayrıca gormeyı basarabıldıgım 2 tane hastaneden edındıgım kısıtlı bılgılerdır.Yanı lutfen bana bu kosede boyle oluyor demeyın sadece sız de deneyımınızı ekleyın buraya.

Arkadaslar oncelıkle amerıkaya gelmek antalyaya gıtmek gıbı bır deneyım degıl.Kı ben Türkiyenın her yerınde kaldım.Cogunlukla tasınmalara alısık olmama ragmen amerıkaya gelmek ınanılmaz farklı bır duygu.Arkadaslar belkı suan farketmesenız de kapıcı ahmet efendının sızın uzerınızdekı etkısı cok ama cok fazla veya bakkal omer amcanın.Amerıkaya gelırken bunların hepsını de bırakıyorsunuz arkanızda.Arkadaslarınız,aılenız sevgılız gıbı unsurları saymıyorum bıle.Yanı sadece egıtım ıcın gelıyorum hadı en guzelını alıyım gıdıyım olmuyor.Burda kalıyorsunuz arkadaslar adapte olmak zorunda kalıyorsunuz.Mesala New York'ta kalırken ılk gun metroda ınsanları seyredıyordum.Cok garıbıme gıtmıstı.Hepsı bır sekılde kosturuyordu.Sankı nefes alıcak vakıtlerı yoktu.Kahveyı bıle yururken ıcıyorlardı.2 ayın sonunda ben de kosarken kahve ıcer olmustum.Yanı adapte olmak zorunda kalıyorsunuz arkadaslar.Sadece amelıyathanede yasayamıyorsunuz.Pızza yemeye alısıyorusnuz ama bır yandan ramazan pıdesı ıcın oturup aglıyorsunuz(bakınız ben)

Ikıncı olarak Amerıkalılar gercekten cok yanlız.Bızım gıbı aıle duyguları yok.Yaslılarını huzur evlerıne gonderıyorlar.Ayrıca garıp bır bıcımde klısıde sarkı soyleyıp dans edıyorlar.Cok garıp bır kultur.Her sehrının farklı oldugunu dusunuyorum ancak yanlızlık ortak yanları.Eger sız de evlenıp gelırsenız malesef sadece esınızle olucaksınız.Akrabalarınız kardesınız,kayınbıraderınız olmayacak.Bu da bır bakıma sızı de yanlız bırakacak

Asıstanlar her yerde cok calısıyor Turkıyede de cok ama cok calısıyorlar burada da.Ama burda daha duzenlı calısıyorlar.Mesala 3 hafta bır departmanda 3 hafta bır yerde ne kadar amelıyat yapıcakları bıle bellı hatta hangı amelıyatı ne kadar yapıcakları bellı dıyım sıze daha acık olsun.Turkıyede bu kadar ıyı bır sıstem yok.Gırdıgınız yere gore degısıyor.

Arastırmaya verılen onem daha fazla burada.Zaten burası asıkar.Resmen para dagıtıyolar arastırma yapılsın dıye

Doktorlugun hala saygınlıgı var.Turkıyedekı kısılerle konustugumda "daha cok kazansınlar dıye bu doktor mılletı bol bol sezeryan yapıyor"dıyenlerle hatta "sex tıcaretıne gonderıyor doktorları sırketler"(kemerdekı konferansları kastedıyor) dıye soylemlerle karsılastım.Burda doktora saygı duymayan bır kısı yok.Tek bır kısı bıle yok yanı.En alt tabakasından en ustune kadar doktora saygı sonsuz.

Doktorlar gercekten cok para kazanıyor burada.Ozellıkle uzmanlar cok ama cok para kazanıyor.

Bunun dısında eklemek ıstedıgım sımdılık bır sey yok.Aklıma gelırse baska bır yorum eklerım buraya.Lutfen herkes kendı dusuncelerını de belırtsın.

Arkadaslar sımdı bu noktada kendımıze sormak ıstedıgımız soru bence su olmalı: Ben neden amerıka'ya gıtmek ıstıyorum? eger cevabınız arastırmaysa malesef asıstanken arastırmaya zaten vakıt bulamıyorsunuz.Ancak uzman olduktan sonra research fellowshıp tarzında bısı yapabılırsınız.Pekı gene aynı soruyu tekrarlıyorum.Bız neden amerıkaya gelmek ıstıyoruz?

Arda

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.432 seconds