Topic-icon Önce "USMLE Step 1" sınavını mı almalıyım yoksa "staj" mı yapmalıyım?

12 years 4 months ago #1 by umc
Bu soruyu uzun bir aradan sonra yanıtlamak ve Soru Bankasına aktarmak niyetindeyim.

Öncelikle belirtmeliyim ki, bu sorunun kesin doğru bir yanıtı yoktur, objektif bir yanıt vermek mümkün değildir. Ancak bazı basit gerçekleri ortaya koyarak fikir yürütebiliriz.

USMLE Step 1, ya da 2 CK, özetle USMLE yolunun teorik sınavları prensip olarak ne kadar erken alınırsa o kadar iyidir. Bu sınavların ve hatta Step 2 CS pratik sınavının öğrencilikte tamamlanması ideal hedeftir ama gerçekleştirmesi pratik olarak zordur. Staj ya da gözlemcilik olarak tarif edilen ABD'de klinik deneyim (US Clinical Experience = USCE) USMLE teorik sınavlarının alınış süreci içinde de olabilir, sonrasında da olabilir. Sınavların alınması ve USCE operasyonu birbirinden bağımsız iki ayrı bileşendir, herhangi birisinin önce yapılması çok önemli değil gibi görünüyor düşündüğümde...Ancak, elbette USMLE Step 2 CK örneğin klinik branşları test ettiğinden klinik bir gözlemcilik sırasında alınması daha mantıklı olabilir. Bu soruda sorulmamış ama USMLE step 2 CS pratik sınavı için en ideal olanı, bir gözlemcilik ve staj tecrübesinin hemen arkasından alınmasıdır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 5 months ago #2 by deniz
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazanmıştınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması nedeniyle 15 puan daha eklenmiştir.


Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #3 by irem
Bu konu birkaç ay önce benim de aklımı meşgul etmişti,Deniz'in ve Emre'nin söylediklerine aynen katılıyorum.Zaten senden temel gereklilik olarak usmle step 1 isteyen okullar bunu son sınıf için şart koşmuş,belki şart olmayan okullar için de sınavı almak avantjlı olabilir ama terazinin diğer kefesine 75'ten azıcık yüksek bir not alma riskini koyarsak dezavantaj haline gelebilir.Ondan çok daha önce düşünülmesi gereken ise bazı electiveler için tek şart gibi görünen TOEFL'ı almış olmak.Hatta ben şu anda 6.sınıfta bile ilk step i almamanın daha akıllıca olacağı kanaatindeyim çünkü bu sınavlara tıp fakültesindeki derslerden bağımsız bir zaman ayırılması gerektiğini düşünüyorum ayrıca tüm stajları almış olmak konuya bakış açısını da derinleştireceğinden beklemekte ve teorik anlamda gelişmekte yarar görüyorum.
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #4 by deniz
Emrenin dediği gibi amaç LOR ve kişisel ilişkiler ise eline geçen her fırsat bu işe yarar..Elective de hiç mektup alamayıp, bir yaz stajından iki mektupla dönebilirsin..
Tabi 3. sınıftayken çok işe yarıyor mu tam emin değilim ama transkriptini yüksek tut birde..4 ve 5 te not almak daha kolay .(yani bizde öyleydi)

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #5 by ergin
tabii sınava tam hazır olmadan girmek mantıksız ama 1 senede hazır olacağımı düşünmüştüm. Ama yazılanlardan anladığım kadarıyla şu anda step1 için erken ve step 1 den önce yazın staja gitmek daha mantıklı. Bilgilendirdiğin için tşk Emre.










Ergin
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 13 years 6 months ago #6 by Emre
Deniz bu konuda eksiksiz gerekli aciklamayi yapmis. Evet 3. sinif bunun icin biraz erken, her ne kadar step1 teorik bir sinav gibi gozukse de klinik bilginin isine yarayacagi ve direkt oralardan sorularin soruldugu cok bolum var. Oncelikli olarak ingilizceni gelistirmeni tavsiye ederim, toefl, ielts cok guzel yontemler bunun icin. Ardindan da clinic elective ile observerligin farklarini iyi gozlemle, sirf elective yapicam diye step1'i hazir olmadan almak mantikli mi? Cunku Deniz'in belirttigi uzere 75 uzeri skor aldigin zaman ve bu bazi programlar icin "cut off" altiysa, o zaman 7 sene bekleyecksin iste. Ki elective icin aranan sartlardan birinin son sinif olman gerektigi de unutulmamali.

Onun haricinde oncelikle kendi stajlarina konsantre olup, yaz aylarinda gozlemcilik yapabilirsin...Ki bu su donem icin en mantiklisi gibi gozukuyor.

Kendi fikrimi belirteyim, amac LOR almak ise, ikisi de ayni. Sadece elective'lerde daha cok birseyler yapmana izin verirler, fakat bunu orada derslere girmen ve bir nevi doktorlarla daha az vakit gecirmek olarak da algilarsak, gozlemcilikte kisisel iliski kurman daha kolay olabilir. Ama bunun ne yazik ki siyahla beyaz gibi kesin sinirlari yoktur. Tamamen kisisel ve senin becerine kalmis birsey...
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #7 by ergin
Hmm peki bir de şöyle bişey sorayım Deniz. Staja gidenlerin temel maksadı gittikleri yerde insani ilişkilerini geliştirip oradaki hocalardan Lor almak. O zaman yazın gidilen staj mı bu konuda daha yardımcı olur yoksa özellikle son sınıfta gidilen elective clerkship mi? teşekkürler











Ergin
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #8 by deniz
"Yaz stajı" kavramı ile "elective clerkship" kavramı farklı, "elective clerksip" normalde intornlukte alınan seçmeli stajla denktir ve başvuru şartları da daha açık ve net belirlenmiştir. Yaz stajı ise kişisel yazışmalarla da ayarlayabileceğin bir kavram..
Yapmak istediğin "Elective Clerkship" ise tanımı da gereği son sınıf öğrencisi olmak zorundasın. Ancak Step 1 istemeyen çok yer var: örneğin HArvard,Yale, Cornell, Brown gibi okulların böyle bir talebi yok.

Kişisel fikrim 3.sınıfın step 1 için erken olduğu.TUS tan farklı bir preklinik anlayışı olduğu için en azından 5. sınıf stajlarının da bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki şart değil ama alınan puanı 7 yıl değiştiremeyeceğiniz düşünülürse, sınavın alındığı zaman alınacak puan açısından önemli olabilir.Yine de Step 1 aldığın takdirde de CV inde hoş duracaktır,ve seni step 1 şartı olmayan bir okulda bile bir adım öne geçirecektir.
Benim 3. sınıf sonunda alacağım şey TOEFL ya da IELTS olurdu, asıl bir çok okulun Step 1 den daha çok istediği şey bu.
Ben TOEFLı staj başvurularımdan önce çok dar bir zaman diliminde almıştım, ve geriye dönüp düşündüğümde keşke daha önce oturup çalışıp daha iyi puan alsaydım diyorum.

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago #9 by umc
Bu konuyu sorun bankasına taşıdım, bu konuda staj yapan arkadaşların fikirlerini aldıktan sonra ben kendi fikrimi yazacağım. Başlık katkıya açıktır...

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 6 months ago - 12 years 4 months ago #10 by ergin
Arkadaşlar ve Ulaş abi önce staj yapıp mı step 1 sınavı almak daha iyi olur yoksa step-1 sınavını alıp sonra staj ayarlamak mı daha iyi olur? Şu an 3. sınıfa geçtim ve 4. sınıf yazı için staj ayarlamak istiyorum ama usmleturk.com dan okuduğum kadarıyla bazı yerler step-1 ve son sınıf öğrencisi olmak gibi şartlar içeriyor. Sizlerin önerileri ya da daha önce yaptıkları neler?
Teşekkürler. Ergin
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.233 seconds