Topic-icon USMLE Step 2 CK sınavında iki basamaklı ölçekte "90" puanı alabilmek için her blokta kaç doğru cevap olmalıdır?

12 years 9 months ago #1 by umc
Bu sorunun kesin cevabının verilmesi önceki mesajda belirtildiği gibi oldukça zordur. Öncelikle şunu bilmemiz gerekir ki USMLE sınavından her adaya farklı bir soru kombinasyonu gelmektedir. Bu demektir ki, her aday kendisi için seçilmiş sorularla denenmektedir. Adayın performansı soru başına standart sapma alarak değerlendirilir ki, bunun anlamı şudur. Aday için sepete atılan her soru, ayrı bir standart sapma değerine sahiptir ve adaya o dilimden sunulur. Aday soruyu doğru yanıtladığı zaman o sorunun SS değeri kadar puan alır. Bu demektir ki, kişi karşısına çıkan soruların o güne kadar o soruyu doğru yanıtlayanların oranına göre değerlendirmesini alır. Özetle zor bir soruyu yapmak çok puan kazandırır, kolay bir soruyu yapmak az puan kazandırır, soruların kolaylığını ve zorluğunu da o sorunun o ana kadar ki yanıtlanma yüzdesi SS durumu verir. Böyle bir sistem Türkiye'de ÖSYM tarafından uygulanmamaktadır. TUS sınavı temel ve klinik bilimler olarak iki yekün hale getirilmekte ve standart sapma değerleri bu iki test sorularına ortalama olarak dağıtılmaktadır. USMLE'de bu işlem soru bazında yapılmaktadır.

Hal böyleyken, soru adeti üzerinden puan kesditmesi yapmak haliyle çok zor bir hale gelir. Ancak genel kanı odur ki, yaklaşık 450 sorudan 375-400 tanesini doğru yapmak kişiye 99 persentil getirecektir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, 99, 100 üzerinden verilen bir puan değil, bir persentil değeridir, kişinin o sınavdaki soruların toplamının %99 luk bir dilimden daha iyi yapmış olduğunu gösterir. Ayrıca 3 basamaklı değerlendirme daha hassastır ve değişik 99 lar, farklı 3 basamaklı skorlara sahip olabilir. Örneğin 375 / 450 doğru yanıtı olan birisi de 99 persentile girecekken, 430 / 450 olan kişi de 99 persentile girecektir ancak bu kişilerin 3 basamaklı skorları arasında büyük fark olabilir, çünkü o 99 persentil içine girmiş iki kişiyi daha ayrıntılı bir şekilde ayırabilen bir sistemdir.

Bir de tabii, önceki mesajda "in ter" in belirtildiği gibi, deneme / araştırma amaçlı sorular bolca mevcuttur, yaklaşık 450 soruda 25-40 arası deneme sorusu olduğu rivayeti vardır, bunu kanıtlamak ve netleştirmek mümkün değildir şayet USMLE resmi kuruluşu bu gibi bilgileri asla açıklamamaktadır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago #2 by USMER
Sayın Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız.
Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #3 by in ter
Bunu söylemek gerçekten zor.
Bir kere sınavdaki bazı sorular değerlendirmeye tabi tutulmayan, gelecekteki sınavlarda kullanılması için puanlandırılması yapılan, sadece soru yüzde kaç çözülüyor, zorluk derecesi nedir gibi bilgiler edinilmesi için konulmuş havuz sorularıdır. Yabancı forumlardan okuduğum kadarıyla,dayanaklarını bilmiyorum ama 50 civarında sorunun böyle olduğu yazılıydı.

Sınavda kaç doğru yaptığımız, kaç sorunun fake :) soru olduğunu bilemediğimizden soruyu cevaplamak zor.

Ama bir fikir verebilir diye yazıyım. NBME denemeleri eski sınav sorularından - hatta yeni diyenler de var- burda yapılan sorularla puanlar karşılaştırılıp fikir sahibi olunabilir. Feed backli nbme denemelerinde yanlışlarımızı görebiliyoruz.
Benim step 1 de nbme denememde 200 soruda 23 yanlışım vardı. Ve skor olarak 600/244/99 verdi. Genel kanı denemelerde %80-%90 arasında yapmanın sınavdan 99 almak için yeterli olduğudur.
The following user(s) said Thank You: umc, eguerre, sultans, deniz, nilufer
The topic has been locked.
More
12 years 9 months ago #4 by ertug
Yanlış doğruyu götürmüyor ama doğru sayısını bilmiyorum.
The topic has been locked.
  • ertug
  • ertug's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #5 by bozkan
Step 2 Ck sınavında 90 alabilmek için her bir bloktan 44 tane sorudan aşağı yukarı kaç tane soru yapmalıyım ?Ayrıca sanırım her 4 yanlış doğruyu götürmüyor değil mi?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.187 seconds