Topic-icon "Clinical Research" mü yoksa "Basic Research" mü?

10 years 7 months ago #1 by cgb
Amacim bir klinisyen olmak vede hedeflerimden biri ileride klinik research yurutmek. Bu soruyu sormamin nedeni daha once basic yada klinik herhangi br calismaya katilmamis olmam vede her ikisindeki kazanclarimin ne olacagini tam kestirememem. Asistanlik oncesinde research yapmak istememin diger bir nedeni ise yayin yapmak. Biliyorum gidecegimiz yerlerede bagli bu yayin isi, hatta belki sans faktorude onemli. Ama genel manada dusunursek, sormak istedigim hangisinde daha kolay "bilimsel" birseyler yapilabilir? Ote yandan suan her iki sansimda var. hem basic research hemde klinik research yapan bir hocayla gorustum. Ve her ikiside benimle calisabileceklerini soylediler.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #2 by efe_aras
Basic Science Ve Clinical Science, ikisinin de kendine gore avantajlari ve dezaavantajalri vardir. Genel anlamda senin neye ilgi duydugun nasil bir arastirma yonteminden hoslandigin arti gelecekte ne uzerine calismak istedigine baglidir.

Kisaca bahsetmek gerekirse; Basic Science herhangi bir arastirma konusunun ilk temellerini atildigi asamalari kapsar. Invivo ve invitro deneyler bu asamada surdurulur..Avantajlari; temel lab tekniklerinin ogrenilmesi, deneysel hayvan modellerinin olusturulmasi, sorunun temelinin ve mekanizmasinin anlasilmasi, arastirma sirasinda bagimsiz kararlar alabilmek ..Dezavantajlari: Negatif deney sonuclarinin yayinlanma guclugu, ayni konuyla calisan diger gruplarin ne yaptiginin dikkatle takibi, masrafli methodlarin kullanilmasi..

Clinical Science; herhangi bir arastirma konusunun insanlar uzerindeki etkilerini ve hedeflenen sonuclara ulasip ulasmadigini inceler. Avantajlari: Klinik calisma yontemlerinin ve ileri istatistik analizlerin ogrenilmesi, negatif sonuclarin yayinlanabilmesi, arastirma konusunun son basamaklarina etki edebilmek ve tartismaya acabilmek..Dezavantajlari: Etik izinler, bagimsiz olarak arastirmayi surdurebilme olanagi(ornek: hastane personeli, yonetimsel elemanlarin devreye girmesi), Uzun surmesi...

Kafanda bir fikir olusmasi icin umarim yardimci olur.

Efe Levent Aras,MD PhD
University of Copenhagen Hillerød Hospital , Orthopedic Surgery Dept.
Aarhus University Hospital Orthopedic Surgery Spinal Reserch Lab.
Noerrebrogade 44, 8000 Aarhus/DENMARK
The following user(s) said Thank You: cgb

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #3 by umc
Mezuniyet sonrası, yani tıptan mezun olduktan sonra :
-Nasıl bir programdan bahsediyorsun? Bu şekilde formel program olanakları çok kısıtlıdır. Formel lmadan bir laboratuvara gelip bir yıl gibi bir süre çalışabilirsin.
-Amacın ABD'de bir asistanlık programına başvurmak istiyorsan klinik lsa daha iyi olur ama çok farketmeyebilir.
-Araştırma tecrübelerinin süreleri önemli değildir, o sürede çıkardığın yayın sayısı önemlidir. 3 yıl çalışıp 1 yıl çıkaran da vardır, 1 ay kenarından takılıp şansı yaver giderek önemli bir yayına giren de vardır.
-Klinisyen olmak istiyorsan ve ECFMG ile asistanlığa başvuracaksan, araştırma tecrübesinden ve yayından ziyade, klinin deneyim (observer, staj, ekstern, adına ne dendiği önemli değil) daha değerlidir, çünkü mektuplara giden yolu açar. Araştırma elbet önemlidir, ama bence asistanlık başvurularında belirleyici değildir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: cgb

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 7 months ago #4 by cgb
Herkese merhabalar,

Mezuniyet sonrasinda bir research programina katilmak ve orada birseyler uretmek cok onemli diye dusunuyorum. Ancak bu bir clinic research programimi olmalidir yoksa basic research programimi olmalidir cok bilmiyorum. Eminim ikisininde kendine gore avantajlari veya dezavantajlari vardir. Sizin tavsiyeleriniz nelerdir?

Tesekkurler

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.355 seconds