Topic-icon Washington DC

12 years 11 months ago #1 by umc
Replied by umc on topic Washington DC
Harika bir derleme olmuş... Ellerine sağlık!

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 11 months ago - 12 years 11 months ago #2 by nilufer
Washington DC was created by nilufer
Benim cok ama cok begendigim ve ulas abinin de bundan sonra yasayacagi sehir olan Washington DC'ye yakindan goz atalim ;)

Washington DC

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti olan Washington D.C. Maryland ve Virginia eyaletlerinin arasında bulunmaktadır. Şehir District of Columbia olarak adlandırılan özel statüde bir bölgede bulunmaktadır. Kendi basına bir eyalet veya herhangi bir eyalete bağlı olamayan şehrin özerk statüsü bakımından bir benzeri daha dünyada bulunmamaktadır. Washington D.C. Beyaz Saray, ABD Kongresi, ABD Yüksek Mahkemesi, bakanlıklar ve dünya ülkelerinin elcilikleri gibi federal kurumların merkezi olması nedeniyle diplomatik ve siyasi acıdan büyük bir öneme sahiptir.



Genel olarak aklımıza dünya üzerinde on plana cıkmış şehirler geldiğinde o şehirle ilgili bir takım olaylar ya da yapılar aklımıza gelir. İste Amerika dendiğinde ise akla gelenlerden ilki New York şehrinin ya da tüm ülkenin simgesi haline gelmiş olan Özgürlük Anıtı, ikincisi ise beyaz kubbeli yapı olarak da tanınan Washington D.C.’ deki Capitol Hill’dir. Bunun yanında Washington D.C. duvarlarında demokrasi tarihini etkileyen yazıları ile Lincoln Memorial ve Jefferson Memorial’a, Beyaz Saray’a, Washington Anıtı’na ev sahipliği yapmaktadır.


Nüfusu: 600,000’dir.
Yüz Olcumu: 177.000 kilometrekare’dir
Suç oran: 1,000 kişide 15,7'dir.



İKLİMİ
Genellikle değişken bir iklime sahip olan Washington’da yaz ayları çok sıcak ve nemli geçer ve bu durumun en büyük tetikleyicisi ise şehrin genel olarak binalarının beton ve demirden olmasıdır. Sonbahar ve ilkbahar ayları Washington’da geçirebileceğiniz en iyi mevsimlerdir. Sonbahar ve ilkbahar ayları serin olmasına rağmen çok güneşli ve benzeri bulunmaz şekilde geçmektedir. Beklenmedik yağmur ve kar yağışları Sonbahar aylarında görülebilir. Kıs aylarında kar yağısı fazladır. Kar kalınlığı 17 cm civarını bulmaktadır ve bir anda hic beklenmeyen dolu yağışları görülebilir.


ULAŞIM
Washington D.C.'de, özellikle de Downtown bölgesinde seyahat edecekseniz araba kullanmak yerine metroyu tercih etmeniz de yara var. Washington D.C.nin sahip olduğu gelişmiş yeraltı treni ağıyla pek çok bölgeye kolaylıkla ulaşmanız mümkündür. Jeton gişelerinden ücretsiz olarak edinebileceğiniz yeraltı treni haritaları metrodan verimli bir şekilde yararlanabilmenizi sağlayacaktır. Metro ağına destek olarak belirli bölgelere yönelik Metrobus (Metro Otobüsü) adı verilen gelişmiş bir otobüs sistemi de mevcuttur. Taksi ise yeraltı treni ve otobüs kadar ucuz olmamakla beraber çok çaresiz kaldığınızda kullanabileceğiniz diğer bir ulaşım seklidir. Yazılı bir kural olamamakla birlikte bu şehirde taksi şoförüne taksi ücretinin %15'i kadar bahşiş verilmektedir. Metro, otobüs ve tren seferlerinin zaman çizelgesi ile ilgili bilgiyi +1 (202) 637–7000 numaralı telefonu arayarak Metro Information (Metro Bilgi) servisinden alabilirsiniz.

Metro (Subway): Metro ile hafta ici sabah saat 05.30'dan gece yarısına kadar, hafta sonları ise sabah saat 08.00'den gece yarısına kadar seyahat edebilirsiniz. Cuma ve Cumartesi geceleri ise metro kapanış saati 02.00'a kadar uzanmaktadır.




Yoğun saatlerde tüm hatlarda 3 ile 6 dakikada bir sefer yapan metro, diğer zamanlarda 6 ile 12 dakikada bir sefer yapmaktadır. Her istasyonda gidilebilecek hatları ve ücretlerini gösteren büyük renkli haritalar mevcuttur. Washington Metro'sunda sabah 05.30–09.30 saatleri arasınsa, aksam ise 15.00-2.00 saatleri arasında normal ücreti ödenir, diğer saatlerde ise indirimli olarak seyahat etme imkanına sahipsiniz.
Belirtilen saatlerde 3 mile kadar olan mesafelerde $1.10 olan taban ücret, mesafeye bağlı olarak $3.25'a kadar çıkabilmektedir. İndirimli saatlerde ise 7 mile kadar olan mesafeler için $1.10, 7–10 mil arası mesafeler için $1.60, 10 milden fazla mesafeler için ise $2.10 ödemeniz gerekir. Metro'yu gün içinde sık kullanacaksanız $5 vererek alacağınız One- Day-Pass (Bir-Günlük-Paso) ile tüm yönlerde istediğiniz kadar seyahat edebilirsiniz.

Otobüs: Metroya destek olarak hizmet veren Metrobus sistemine bağlı otobüslerde geçerli kartınız yoksa yanınızda tam bozuk para (normal hatlarda $1.10, ekspres hatlarda $2.0) bulundurmayı unutmayın, çünkü otobüs sürücüleri para ustu vermemektedirler. Maryland yönüne ekspres hatlar C11, N7, P13, P17, P19, W13; Virginia yönüne ise 11Y, 17A, 17B, 17G, 17H, 17K, 17L, 17M, 18E, 18G, 18H, 18P, 29E, 29G, 29H ve 29X'tir. Otobüs ücretini ödeyen her yolcu, 5 yasının altında olmak kaydıyla iki çocuğunu ücretsiz olarak seyahat ettirme hakkına sahiptir. 65 yasın üzerindeki yaslılar ve engelliler için otobüs ücreti tüm hatlar için ¢50'tir.

Araba Kiralama: Araba kiralamak için 25 yasın üstünde olmak şarttır.

Tren: Bütün trenler Union Station (Union İstasyonu)'dan kalkmaktadır. Bu istasyona yeraltı treni veya taksi ile ulaşmak mümkündür.


GEZİLECEK YERLER
The National Mall: Amerika’nın en eski federal parklarından biri olan The National Mall şehir merkezinde bulunmaktadır ve Capitol’dan başlayıp Lincoln Anıtı’na kadar olan alanı kapsamaktadır. Capitol Binası ve Washington Anıtı arasındaki bölge piknik, dinlenme ve gezi gibi aktiviteler için çok uygundur. Ayrıca Smithsonian Institute’e ait pek çok müze bulunmaktadır. Bu alandaki müzelerde, Ay’dan getirilen bir tasa dokunabilir, dünyanın en büyük canlıları olan dinozorlarla tanışabilir, kataloglardan görmeye alışık olduğunuz resim ve heykel ustalarının eserlerinin orijinallerini yalnızca 30 cm mesafeden inceleyebilirsiniz. Bu parka Washington metrosunu kullanarak Smithsonian istasyonunda inerek ulaşabilirsiniz. İstasyon parkın güneyinde kalmaktadır. Tel: (202) 245 4706



The White House (Beyaz Saray): George Washington dışındaki tüm Amerikan devlet başkanlarının görev surelerince kullandıkları ikametgâhlarıdır. 200 yıl önce yapılmış olan yapının, 1948–1952 yılları arasındaki yenileme ile dış cephesi olduğu gibi korunurken, iç mimarisi yeni bastan düzenlenmiştir. Daha önce görev yapmış başkanlardan kalma antika ve orijinal parçalar dekorasyonu tamamlamaktadır. Salı’dan Cumartesi’ye kadar her gün gezilebilir.

The Pentagon: Beşgen seklindeki Amerika Savunma Bakanlığı birimlerine ev sahipliği yapan binadır. 16 aylık bir çalışmadan sonra 1943 yılında tamamlanmış olan yapı dünyadaki en büyük binalardan biridir. 23,000 kişinin çalıştığı, park yerinde günde 8770 aracın park ettiği ve her gün 200,000 telefon görüşmesinin yapıldığı ve dolaşmak için görevliler içeride araba kullanmak durumunda kaldığı bu yapı 11716 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. . Hafta ici her gün 09.00 ile 15.00 saatleri arasında her saat bası düzenlenen ücretsiz turlarla bu ilginç binayı gezebilirsiniz ve bir tur yaklaşık 90 dakika sürmektedir. Fotoğraflı bir kimlik belgesi olmadan tura katılmanıza ya da bina içine girmenize müsaade edilmez. Turlarla ilgili daha detaylı bilgi için (703) 697–1776 no’lu telefonu arayabilirsiniz.




U.S. Capitol: Amerika’nın en tanıdık yerlerinden biri olan muhteşem kubbeli büyük beyaz yapı belki de çoğumuzun "Beyaz Saray" olarak bildiği ve Senato ile Yüksek Mahkeme’nin bulunduğu binadır. Günde ortalama 25,000 kişi tarafından ziyaret edilir. 09.00 ile 15.45 saatleri ücretsiz düzenlenen 35 dakikalık rehber esliğindeki tura katılarak binayı gezebilirsiniz. Turlarla ilgili detaylı bilgi için (202) 225–6827 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Lincoln Memorial: 1922 yılında inşa edilmiş olan anıt beyaz mermerden yapılmıştır. Henry Bacon tarafından tasarlanmış olan anıtın ic kısımda Lincoln’un oturur konumda devasa bir heykeli bulunmaktadır. Gettysburg hitabesi ve ikinci kez ABD Başkanı seçildiğinde yaptığı hitabe, anıtın duvarlarında yer almaktadır. Martin Luther King’in "Bir hayalim var... " diye başlayan konuşması 1963’un Mart ayında iste tam burada, anıtın büyük merdivenlerinde yapılmıştı. Anıtı özellikle gece gezmeniz tavsiye edilir. İstek üzerine düzenlenen turlar ücretsiz olup, sabah saat 08.00’ den gece yarısına kadar yapılmaktadır. Turlarla ilgili detaylı bilgi için (202) 747–3420 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Jefferson Memorial: Jefferson Anıtı 1942 yılında inşa edilmiştir. Thomas Jefferson’ ın Rudolph Evans tarafından yapılan muazzam bir bronz heykeli bulunmaktadır. Heykel Jefferson’ın en etkileyici yazılarından pasajları içeren paneller tarafından çevrelenmiştir. . İstek üzerine düzenlenen turlar ücretsiz olup, sabah saat 08.00’ den gece yarısına kadar yapılmaktadır. Turlarla ilgili detaylı bilgi için (202) 747–3420 nolu telefonu arayabilirsiniz.



Union Station: 1907 yılında inşası bittiğinde dünyanın en buyu istasyonuydu. Güzel sanatların en güzel örneklerinden biri olan bu bina, yılda 23.4 milyon ziyaretçisiyle Washington D.C.'de en çok ziyaret edilen yerlerin basında gelir. 126 dükkan ve restorancın bulunduğu garda, yemek bolumu, 9 ayrı sinema, araba kiralama, Amtrak bilet satış kontuarı vs. bulunmaktadır. New York, Boston vb. yerlere bu istasyondan Amtrak'dan bilet alarak kolayca ulaşabilirsiniz. içinde bulunan dükkanların kalitesi ile pek çok saygın kişinin alışveriş yapmaktan keyif aldığı bu tarihi yapıda Clinton'ları alışveriş yaparken burada görmeniz mümkündür.


Washington National Cathedral: 1907 yılında başkan Theodore Roosevelt tarafından inşası başlatılan katedralin yapımı 83 yıl sürmüş ve 1990 yılında inşası tamamlanmıştır. Bu katedral dünyanın en büyük altıncı katedrali sayılan Washington National Cathedral’i 14.yy İngiliz Gotik mimari özelliklerini taşımaktadır ve pek çok önemli şahsiyet tarafından ziyaret edilmektedir. Pazartesi’den Cuma’ya kadar saat 10.00 – 17.30, Cumartesi günleri 10.00 - 16.30, Pazar günleri ise 08.00 - 18.30 saatleri arasında toplam 30 dakika suren turlara katılabilirsiniz. Tur ücretleri yasa göre $3’dan başlamaktadır. Kırmızı hattan giden metroya binerek Tenleytown istasyonundan ulaşabilirsiniz. Visconsin Avenue’nun batısında kalmaktadır. Turlarla ilgili detaylı bilgi için (202) 637–7000 nolu telefonu arayabilirsiniz.


Ford's Theatre: 4 Nisan 1865’ te John Wilkes Bootho tarafından Başkan Abraham Lincoln’un suikasta uğradığı yerdir. Restore edilen tiyatro hala pek çok gösteriye ev sahipliği yapmaktadır. Ford Tiyatrosu müzesi en alt katta bulunmaktadır ve suikast ile ilgili 400 tarihi parça canlandırılmaktadır. Tiyatro içinde her saat bası Ulusal Park görevlileri tarafından suikast ile ilgili bir konuşma sunulmaktadır. Tiyatro, Pazartesi Cumartesi günleri arasında sabah saat 10.00’dan 18.00’e kadar, Pazar günü ise öğlen 12.00’den aksam 18.00’a kadar hizmet vermektedir. Oyun ücretleri ise $28 ile $50 arasında değişmektedir. Biletlerle ilgili detaylı bilgi ve rezervasyon icin (202)547–1122 nolu telefonu arayabilirsiniz.



Bureau of Engraving and Printing: Amerikan Hükümeti’nin tasarladığı posta pulları, kâğıt paralar, tahviller ve diğer örnekleri görebileceğiniz binadır. Ziyaretçi bölümünde kesilmemiş paraların ve kabartma kartların bulunduğu sergiyi gezebilir ve isterseniz bunlardan ornekleri satın alabilirsiniz. Pazartesi'den Cuma'ya ziyarete acıktır ve ücretsizdir. Ziyaretlerle ilgili bilgi için (202) 874–2330 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Federal Bureau of Investigation (FBI): Dünyada bulunan tüm silahların birer örneğinin bulunduğu bu yerde, FBI ajanları size tur sonunda bir de küçük şov düzenliyorlar. Turda FBI suç laboratuarları, FBI tarihini anlatan bir sergi, dünyanın sayılı gangster, ajan ve uyuşturucu satıcılarından yakalanmış ve hala aranmakta olan kişilerle ilgili bilgiler edinmek mümkün.

National Archives: Ulusal arşiv, Federal Devlet kayıtlarının bulunduğu ve korunduğu yerdir. Anayasa, 1297 Magna Carta kopyası, Bağımsızlık Bildirgesi vb. burada sergilenmektedir. Sabah 10.00 ile aksam 17.30 saatleri arasında halka acıktır. Her gün saat 10.15 ve 13.15’ de tur düzenlenmektedir. Giriş ve turlar ücretsizdir.

Arlington National Cemetery: Arlington Ulusal Mezarlığı I. ve II. Dünya Savaşları, Kore, Vietnam ve Körfez Savaşlarında şehit olan askerlerin anısına yapılmıştır. Mezarlık bir asker tarafından korunmakta ve saat bası nöbet değişimi gerçekleşmektedir. Ziyaretçiler mezarlığı kendi baslarına ya da rehber esliğinde gezebilirler. Nisan ayından Eylül ayına kadar olan donemde 08.00–19.00 saatleri arasında, diğer aylarda 08.00-17.00 saatleri arası ziyaret edilebilir. Rehber esliğindeki tur ücreti $ 3'dır.

National Aquarium: Bünyesinde 1200’den fazla balık ve diğer deniz canlılarının bulunduğu Amerika’nın en eski halka acık akvaryumudur. Kopek balığı ve pirinaların yemek saatlerinde siz de orada bulunabilir ve yemeklerinin verilmesine yardımcı olabilirsiniz. Köpekbalığı için Pazartesi, Çarşamba ve Pazar günü saat 14.00’te; pirinalar için ise Salı, Perşembe ve Pazar aynı saatte orada bulunmanız gerekiyor. Her gün saat 09.00 ile 17.00 arası, yetişkinler için $3, 02–10 yas arası çocuklar için 75 çent ödeyerek akvaryumu ziyaret edebilirsiniz.

National Zoo: Saat 11.00 ve 15.00’te yemeği verilen kocaman pandasıyla tanınmaktadır. Ayrıca içeride ve dışarıda binlerce hayvan barındırmaktadır. Amazon yağmur ormanlarının bir kopyasının yanı sıra hayvanlar için yapılan özel barınakları girebilirsiniz. Giriş Connecticut Avenue üzerindeki, Harvard Caddesi’nde bulunan bloktan yapılmaktadır. 1 Nisan–31 Ekim arası her gün sabah 06.00 ile aksam 20.00 arası ziyaret edilebilir. Diğer donemler için ziyaret saatleri sabah 08.00 ile aksam 18.00 arasında sınırlıdır. Randevu alınarak hafta sonlarında tur ayarlanabilir. Grup turlarında ücret kişi bası $4 dolar ile $7,5 arasında değişmektedir. Grup turları icin (202) 633–4480 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz.

BAZI MÜZELER
National Air & Space Museum: Hava ve uzay teknolojisinin tarihi ve gelişimi hakkında pek çok örneğin yer aldığı, dünyanın en popüler müzelerinden biridir. Ziyaretçiler aydan getirilen taslara dokunabilecekleri gibi, Skylab uzay istasyonunda yürüyebilir, ilk uçakların örneklerini görebilir ya da dünyanın en büyük ekranlarında film izleyebilirler. Müze 10.00 ile 17.30 saatleri arasında acıktır. Geziler ücretsizdir. Sinema giriş ücreti $ 5.50, öğrenci kimlik belgesi sahipleri ve 64 yasın üstündekiler icin ise $ 4.25’dir.Tur rezervasyonu için (202) 633–2563 nolu telefonu arayabilirsiniz.

The Corcoran Museum: Corcoran Müzesi Washington’ın federal olmayan en büyük sanat galerisidir. Dünyanın en unlu fotoğrafçılarının sergilerine burada rastlamak o kadar kolay ki. Modern sanatın en güzel örneklerinin sergilendiği bu galeri, fırsat bulursanız mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Salı günü 10.00 – 21.00 diğer günler ise 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Ziyaret ücreti 6$’dır. Detaylı bilgi için (202) 639–1700 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Kreeger Museum: 19. ve 20. yüzyıl sanatının en nadide örneklerinin sergilendiği müzede Monet, Picasso ve Moore’un eserlerini görebilirsiniz. Pazartesi Cuma günleri arasında 09.00 – 17.00, Cumartesi 09.00 - 16.00 saatleri arasında acıktır. Ücretler yetişkinler için $8, öğrenci ve 65 yas ustu yetişkinler icin $5‘dır.

National Gallery of Art: iki binadan oluşan ve dünyanın en unlu müzelerinden biri olan bu müzede, 13.yy’dan günümüze kadar uzanan Avrupa sanatı ile sömürge döneminden günümüze Amerikan sanatının en güzel örneklerini ve koleksiyonlarını görebilirsiniz. Galeri Pazartesi-Cumartesi 10.00 ile 17.00 arasında, Pazar günü ise 11:00 ile 18:00 arası ziyaret edilebilir. Ziyaretler ücretsizdir.

National Museum of African Art: Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı müzelerden biri olan Ulusal Afrika Sanatları Müzesi, Afrika kıtasının zengin görsel geleneklerinden parçaları görebileceğiniz ayrıcalıklı bir mekandır. 25 Aralık tarihine kadar günlük olarak 10.00 – 17.30 saatleri arasında acıktır ve ziyaretler ücretsizdir.

RESTORANTLAR
Türk Restoranları: Anatolia Turkish Cafe, Tel: 202–544–4753, Bistro Med: Tel:(1–202) 333 2333, Meze: Tel: 202–797–0017, Zaytinya: Adres: Tel: 202 638 0800
İtalyan Restoranları: Şehrin en iyi İtalyan restoranları: Galileo: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 293 7191; E-mail:info@galileodc.com ve Obelisk: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 872 1180
Deniz Ürünleri Restorantı:Kinkead’s: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 296 7700
Japon Restorantı:Sushi-Ko: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 333 4187
Fransız Restorantlar: Michel Richard Citronelle: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 625 2150 Gerard’s Place: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 737 4445
İspanyol Restorantı: Jaleo: Çarşamba aksamları canlı flamenko dansı vardır. Tel: (202) 628 7949
Hint Restorantı:Bombay Club: Rezervasyon gereklidir. Tel: (202) 659 3727

Spor takımları: Redskins (NFL), Wizards (NBA), Capitals (NHL), Mystics (WNBA), DC United (Major League Soccer “Ana Lig Futbol Takımı”), Nationals (NL)







BİLİNMESİ GEREKENLER:
Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği: 2525 Massachusetts Avenue, NW, Washington DC 20008. Georgetown ile Adams Morgan'ın hemen hemen ortasındaki unlu Dupont Circle'a çok yakın bir yerdedir.
The following user(s) said Thank You: umc, Dr.Serdar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.221 seconds