Topic-icon Texas Eyaleti'nde genel olarak yaşam nasıldır ?

12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #1 by eguerre
Teksas hakkinda bazi bilgiler:

1.Alaska'dan sonra USA'nin yuzolcumu bakimindan en buyuk eyaletidir.Nerdeyse Yuzolcumu Turkiye kadardir.
2.George Bush'un memleketidir.
3.Amerika'da hersey buyuktur ama Teksas'da hersey daha da buyuktur. Evler, yollar, arabalar, porsiyonlar. Hatta Texas King size diye yatak var. Kocaman bir sey.
4.Bolca Meksikali yasar(%40) Zamaninda Meksika'nin eyaletiydi.
5.Yazlari cok sicak ve nemlidir.
6.Baskenti Austin'dir.
7.California'dan sonra nufusu en fazla olan eyalettir. (24 milyon civari)
8.Amerika'daki en fazla havalanina sahip eyalettir.
9.El Paso korkunc bir sehirdir.
10.Amerika'nin en fazla yun ureten eyaletidir.
11.5000 tur yilan ve 10 bin tur orumcek yasar.
12.Armadillos yolun ortasinda uyur.
13.Federal hukumetten bagimsizligini ilan etme maddesine sahip tek eyalettir.
14.En onemli sehirleri Austin, Houston, san Antonio ve Dallas'dir.
15.En fazla tarim arazisine sahip eyalettir.
17.Yemyesil bir eyalettir.
18.Eyalet vergisi yoktur.
19.Idam cezasi vardir.
20.Guneyli aksani gibi bir aksanlari vardir.
21.Austin dunyanin canli muzik baskenti kabul edilir.
22.Dell ve Compaq'in evidir.
23.16 milyon sigir vardir.
24.Amerika'nin her yerinden cok daha fazla yarasa vardir.
25.Dunyanin en buyuk otoparki DFW havalanindadir.
26.Rodeo eyaletin resmi sporudur.
27.Amerika'nin petrol ihtiyacinin %40'i Teksas'dan gelir.

Aklima gelenler bunlar. Daha gelirse yazarim.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #2 by nilufer
TEXAS

Texas'ın eyalet oluş tarihi: 29 Aralık 1845

Texas, 691,030 km2'lik alanı ile Amerika'nın en büyük eyaletlerinden birisidir. Başlıca dört bölgeye ayrılabilir: West Gulf Coastal Plains, North Central Plains, Great Plains ve Trans-Pecos Bölgesi. Eyaletin güneydoğusundaki West Gulf Coastal Plains, eyaletin neredeyse üçte birini kaplar ve oldukça verimli topraklara sahip olduğu için tarım ve hayvancılık için çok müsait bir bölge niteliğindedir. Texas'ın merkezini ve yarımadanın doğu kısmını işgal eden North Central Plains, daha çok ağaçsız bir vadi bölgesidir. North Central Plains'in batısında kalan Great Plains, Kanada'ya doğru açılan büyük ovanın bir parçasıdır. Eyaletin batı taraflarında bulunan Trans-Pecos Bölgesi, kayalıkları ile ünlü bir yerdir. Meksika Körfezi, eyaletin güney-doğu sınırını oluşturmaktadır. Rio Grande, Pecos Nehri ve Red Nehri eyaletin başlıca akarsularıdır. Eyaletin en büyük şehirleri Houston, Dallas, San Antonio, El Paso, Austin (başkent), Forth Worth ve Arlington'dur. Texas'ın nüfusu yaklaşık 19.4 milyondur.



Başkent: Austin
Eyalet Kuşu: Mockingbird
Eyalet Çiçeği: Bluebonnet
Eyalet Ağacı: Pecan


Yüzölçüm: 691,030 km2
Nüfus: 19.4 milyon
Rakım: 2667m-0m
Başlıca Şehirler: Dallas/Houston
Endüstri Bilgileri

Tarım Endüstrisi: Dana eti, tahıl ve pamuk
Balıkçılık Endüstrisi: Karides
Maden Endüstrisi: Petrol ve doğalgaz
İmalat Endüstrisi: Kimyasal maddeler, petrol ve kömür ve ürünleri, ulaşım araçları ve ham ****ller
Mevsimlere göre ısı değişimleri

İlkbahar: 13oC / 25oC (Dallas)
Yaz: 24oC / 35oC (Dallas)
Sonbahar: 14oC / 27oC (Dallas)
Kış: 2oC / 13oC (Dallas)


Yüksek Öğrenim
Texas'ta 95 üniversitenin yanı sıra 92 iki yıllık ve community kolej bulunur. Texas Üniversitesi, kampüsleri Austin (ana kampüs), Arlington, Dallas, El Paso, Odessa, San Antonio ve Tyler'de bulunan, eyaletin en büyük yüksek öğrenim kurumudur. Bundan başka, eyalete ait eğitim kurumları şunlardır Texas A & M Üniversitesi, Lubbock'ta Texas Teknik Üniversitesi, Denton'da Texas Women Üniversitesi ve Houston Üniversitesi. Özel eğitim kurumları içerisinde Abeline'deki Abilene Christian Üniversitesi, Waco'daki Baylor Üniversitesi, Houston'daki Rice Üniversitesi, Dallas'taki Southern Methodist Üniversitesi, Forth Worth'taki Texas Christian Üniversitesi, San Antonio'daki Trinity Üniversitesi ve Dallas'taki Dallas Üniversitesi sayılabilir.


Coğrafi Özellikler
Texas, 691,030 km2'lik alanı ile Amerika'nın en büyük ikinci eyaletidir. Başlıca dört bölgeye ayrılabilir: West Gulf Coastal Plains, North Central Plains, Great Plains ve Trans-Pecos Bölgesi. Eyaletin güneydoğusundaki West Gulf Coastal Plains, eyaletin neredeyse üçte birini kaplar ve oldukça verimli topraklara sahip olduğu için tarım ve hayvancılık için çok müsait bir bölge niteliğindedir. Texas'ın merkezini ve yarım-adanın doğu kısmını işgal eden North Central Plains, daha çok ağaçsız bir vadidir. North Central Plains'in batısında kalan Great Plains, Kanada'ya doğru açılan büyük ovanın bir parçasıdır. Eyaletin batı taraflarında bulunan Trans-Pecos Bölgesi, kayalıkları ile ünlü bir yerdir. Meksika Körfezi, eyaletin güney-doğu sınırını oluşturmaktadır. Rio Grande, Pecos Nehri ve Red Nehri eyaletin başlıca akarsularıdır. Eyaletin en büyük şehirleri Houston, Dallas, San Antonio, El Paso, Austin (başkent), Forth Worth ve Arlington'dur. Texas'ın nüfusu yaklaşık 19.4 milyondur.

İklim
Texas eyaletinin iklimi bölgeden bölgeye değişir: burada kar fırtınaları, yaz kuraklıkları, büyük ve küçük kasırgalar görülebilir. Texas'ın kuzeyinde kış aylarının ortalama hava sıcaklığı 1.7°C, yaz aylarının ortalama hava sıcaklığı 26.1°C' dir. Texas'ın güneyinde ise, kışın hava sıcaklığı 15.6°C iken, yazın 29.4°C'dir. Houston'da, yıllık ortalama yağışlar 114 cm3 kadardır. Buna karşın, eyaletin batı ucundaki El Paso'da yağış miktarı 25 cm3'den daha azdır.
geldik


Kültürel Profil
Texas'ın müzeleri şunlardır: Forth Worth'da Amon Carter Museum of Western Art, Kimball Sanat Müzesi, Forth Worth Sanat Müzesi ve Forth Worth Bilim ve Teknoloji Müzesi, Houston'da Tabii Bilimler Müzesi ve Güzel Sanatlar Müzesi, Dallas'ta Natural History Müzesi ve Aquarium, Age of Steam Müzesi ve Güneybatı Bilim ve Teknoloji Müzesi, El Paso Tarih Müzesi ve Austin'de Texas Anıtlar Müzesi.
Texas'ta, başta blues, Meksika müziği, halk müziği, rock müzik ve klasik müzik olmak üzere herkes zevkine göre müzik dinleme şansına sahiptir. Houston, Dallas, San Antonio ve El Paso gibi şehirlerde toplam 20 senfoni orkestrası faaliyet göstermektedir. Houston Grand Operası Houston şehrindedir. Çeşitli üniversitelerin tiyatro kulüpleri bir çok tiyatro oyununu sahnelerler.


Dinlenme
Big Bend parkı ve Guadalupe Dağı parkı Texas'ın iki Milli Parkı'dır. Eyaletin sınırları dahilinde 122 halka açık park ve tarihi mekan vardır. Texas eyaletinde, San Antonio'daki Alamo, Texas Medeniyetleri Enstitüsü ve San Jose Vakfı, Waco'da Texas Çevreciler Derneği, Houston'da Uzay Üssü ile Johnson Uzay Merkezi, Padre Adası Özel Sahil Bölgesi, Forth Worth Deniz Bahçesi ve Laredo'da Rio Grande Cumhuriyeti'nin Binası görülmeye değer yerlerdir.


Bunları biliyor muydunuz?
Texas henüz bir eyalet olmadan önce, Texas Cumhuriyeti adı altında bağımsız bir devlet idi. ABD'de; bitkisel yağ, büyük baş hayvan, at ve pamuk üretimi konusunda Texas birinci sıradadır. Gene Autry (şarkıcı ve aktör), Dwight Eisenhower (ABD'nin otuz dördüncü başkanı), Buddy Holly (müzisyen ve şarkı yazarı), Howard Hughes (sanayici ve film yapımcısı), Lyndon Baines Johnson (ABD'nin otuz altıncı başkanı), Scott Joplin (şarkı yazarı), Mary Martin (aktris), Willie Nelson (batı ve halk müziği sanatçısı), Katherine Anne Porter (yazar), Mildred "Babe" Didrikson (atlet) tanınmış Texaslılardır.
Kaynak:geldik.com

:woohoo: Ve bircok filminin yapildigi TEXAS KATLIAMI :woohoo:

“Teksas Katliamı” filmleri ile ilgili olarak belki de en tüyler ürpertici şey, filmin hikayesinin gerçek bir hayat hikayesinden esinlenmiş olması. Filme konu olan olaylara benzer cinayetler serisi 1947 ve 1957 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Ed Gein adında bir seri katil işlendi. Filmdekine benzer şekilde insan derisinden yapılmış bir maske takan Gein kaçırıp öldürdüğü insanların derilerini ev eşyaları yapmak için de kullanıyordu. Düzenlenen baskında Gein’in evinde insan derisi ile kaplı koltuklar, yine insan derisinden abajurlar, kafataslarından çorba kaseleri, insan dudaklarından yapılmış bir kolye, göğüslerden yapılmış bir yelek, üzeri göğüs uçları ile süslenmiş bir kemer ve buna benzer pek çok eşya bulundu. Kurbanlarının tüm vücutlarını kullanan ve derilerini bir maske olarak yüzüne geçiren Gein, “Deri Surat” olarak akıllara kazındı.


The following user(s) said Thank You: umc, kerim, hejar

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago - 12 years 9 months ago #3 by bozkan
Texasta yaşam genel olarak pahalı mıdır ?+ ve _ leri nelerdir ?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.342 seconds