Topic-icon ABD'de beyin cerrahisi uzmanlık eğitimine kabul edilmek ne kadar zordur?

13 years 3 months ago #1 by umc

dunyali wrote: forumlarda birkaç yerde beyin cerrahi residency imkansız, ya da çok zor olarak nitelendirilmektedir. Daha net bilgisi olan varsa bu ne kadar zordur/imkansız mıdır? Hele ki Hopkins, Mayo Clinic, University of California gibi isim yapmış hastanelerde şansımız nedir? yardımcı olunursa sevinirim..


Bu tip soru kökleri Soru Sorma Alanı'na ve USMER'in dizayn ettiği Soru BAnkası Format'ı için tercih edilmemektedir. Sebebi de bu sorunun cevabı yoktur. Bu soruyu bu tip sorulara cevap verilemeyeceğini göstermek için kabul ettik.

"ne kadar zordur", gibi soruların nesnel cevaplarını vermek çok zor. O nedenle bu sorunun cevabı kaçınılmaz olarak kişisel olacaktır. Ancak bazı matematik gerçeklerle bu soruya olabildiğince nesnel yaklaşmaya çalışalım.

Beyin cerrahisi tip branslari icinde dunya genelinde cok fazla ihtiyac olan bir brans degildir. Herhangi bir insanin hayati boyunca bir beyin cerrahina isinin dusmesi bransin dogasi geregi cok zayif bir ihtimaldir. Ama o ihtimal gerceklestiginde de dunyada ondan baskasi size yardim edemez, bu kadar da ozel bir branstir. Ama özel bir branş olması ayrı şeydir, ona olan ihtiyaç ayrı şeydir. Astronotluk da özel bir iştir, ama mevcut iş olanakları düşünüldüğünde tüm dünyanın astronot ihtiyacı 100 kişiyi geçmez.

Türkiye'de de, ABD'de de, dünyanın herhani bir yerinde de beyin cerrahina çok fazla ihtiyaç yoktur.Türkiye'de beyin cerrahı fazlası vardır. Bu sebeple her sene alinan asistanlar dünyanın her yerinde az olduğu gibi ABD'de de cok azdir. Ornegin Johns Hopkins tip fakultesi her yil 110 kisi alir ve Johns Hopkins beyin cerrahisi her sene 3 kisi alir. Bu 110 kisi icinde bile beyin cerrahisi isteyen 3 den fazla kisi mutlaka olur. Hal ABD icinde bile bu kadar dar bir kadro icin yarismaya sebep olurken, yabanci hekimlerin haliyle ihtiyac olmayan bir alana girebilmesi cok zordur. Bunun tek sebebi dar kadro meselesidir. Buna ragmen su anda ABD genelinde bir cok merkezde Turk ve yabanci asistanlar beyin cerrahisi tahsili yapmaktadirlar, gecmiste de bu mumkun olmustur. Beyin cerrahisini ABD'de yapmaya karar vermeden once kadro darligini ve ABD'nin bu bransa olan ihtiyacini iyi analiz etmek gerekir.

İmajiner yaklaşımlar yerine, "beyin cerrahisi" denilen mesleğin tam olarak ne ile uğraştığına, uğraşılan bu alana dünyada ve ABD'de ne kadar ihtiyaç olduğuna iyi bakmak gerekir. ABD'de bu branşa girmek kadro dar olduğu için , yani ihtiyaç olmadığı için zordur. Astronot ihtiyacı olmayan bir ülkede astronotluk eğitimi almaya çalışmak kulağa ne kadar saçma geliyorsa beyin cerrahına ihtiyaç olmayan bir ülkede beyin cerrahı olmaya çalışmak da aynı derecede saçmadır.

Olaya "Hopkins'de , Cleveland Clinic'de Beyin Cerrahisine girme ne kadar zordur" diye yaklaşmak doğru değildir. Çünkü bu zorlukların kurumlarla ilgisi yoktur, ABD'nin dünyadan hekim ithal etmesinin ihtiyaçtan başka sebebi yoktur, ihtiyacı olmayan ya da kendi hekimleri ile doldurabildiği bir alana girmeye çalışmanın zorluğu tamamen koşullarla ilgilidir, bu işin prestijle bir ilgisi yoktur, varsa da ikincildir.

Bu gerçekleri iyi anlamak gerekir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: dunyali, dikoza
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago #2 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 3 months ago - 12 years 9 months ago #3 by dunyali
forumlarda birkaç yerde beyin cerrahi residency imkansız, ya da çok zor olarak nitelendirilmektedir. Daha net bilgisi olan varsa bu ne kadar zordur/imkansız mıdır? Hele ki Hopkins, Mayo Clinic, University of California gibi isim yapmış hastanelerde şansımız nedir? yardımcı olunursa sevinirim..
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.210 seconds