Topic-icon Tavsiye mektubu (Letter of Recommendation) istenecek kişi nasıl seçilmelidir?

12 years 11 months ago - 12 years 9 months ago #1 by umc
Tavsiye mektupları, bilindiği gibi ABD’de tıpta uzmanlık başvurularında, başvurunun en önemli ayaklarından birini oluşturur. Tavsiye mektuplarının kimlerden alındığı, bu kişilerin kombinasyonu ve bu toplamın bileşke etkisinin başvurulan her programda farklı etkileri olabileceği durumu, bu mektupların önemini daha da artırmaktadır. ABD’de tıpta uzmanlık için Türkiye’den başvuran hekimlerin büyük bir çoğunluğu bu mektupların olası etkilerini ve başvurudaki önemini bütünüyle anlayamamaktadır ki, bunun büyük ihtimalle sebebi, bu tarz bir sistemin Türkiye’de bulunmamasından kaynaklanmaktadır.

Tavsiye mektuplarının kimlerden istenebileceği konusu Türkiye’den başvuran adaylarca bazen karıştırılmakta ve bazen bu mektupları yazacak kişilerin seçimlerinde büyük hatalar yapılmakta ve bunlar bazen yardım etmek bir yana dursun, başvuruları olumsuz etkileyebilmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri tıp camiasında tavsiye mektuplarının bazı gelenekleri ve yazılmamış kuralları vardır. Bunların bir kısmı yaşanarak bir kısmı da işleyen sistem dikkatli incelenerek kişiler tarafından tespit edilir ve öğrenilir. Tavsiye mektuplarının kimlerden isteneceği konusundaki en önemli nokta mektubun her zaman beraber çalışılmış birinden istenmesi gerektiğidir. Türkiye’den başvuran hekimler arasında bizlerce görülen en önemli hatalar birisi, mektupların adayıi tanımayan kişilerden veya adayla yeterince mesleki iletişimin olmadığı kişilerden istenmesidir. Mektuplar her zaman beraber çalışılmış kişilerden istenmelidir. Sadece kişisel tanışıklığın olduğu kişilerin yazdığı mektuplar, tam olarak neye dayanılarak yazıldığı belli olmadığı için okuyanlar tarafından büyük ölçüde dikkate alınmaz, ve hatta olumsuz bir izlenim dahi yaratabilir. Çok kısa bir süre için bile olsa, mektubu yazacak kişi, mektubun yazılacağı kişi ile bir noktada profesyonel bir ortamda çalışmış, o kişiyi gözlemlemiş olmalıdır. Bu ortam hastane, ofis, ya da laboratuvar olabilir. Klinik bir branşta mektup istenecekse bu ortam klinik bir ortam olamlıdır. Temel tıplarda ya da araştırma alanlarına başvuru için mektup istenecekse bu kişi tercihen bir araştırmacı olmalı ve adayı tercihen laboratuvarda ya da araştırma etkinlikleri sırasında gözlemlemiş olmalıdır.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: stajyer, eguerre
The topic has been locked.
  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.189 seconds