Topic-icon ECFMG sertifikasi nedir ve nasıl alınır?

14 years 1 week ago - 12 years 11 months ago #1 by umc
ECFMG, educational commission for foreign medical graduates, merkezi ABD nin philadelphia sehrinde olan ozel bir kurulustur. Bu kurulus ABD disinda egitim almis hekimlerin diploma denkliklerini saglamak ve ABD'de pratik yapmalari icin gerekli on kosullari belirlemektir. ECFMG sertifikasi ABD disindan mezun olan bir hekim icin ABD'de hekim olarak taninmasini saglayan ilk ve en onemli belgedir. Klinik tum branslarda diploma denkligi yerine gecer. ECFMG sertifikasi alabilmek icin asagidaki sartlari yerine getirmek gerekir :

1-USMLE Step 1 sinavindan gecer puan almak
2-USMLE Step 2 Clinical Knowledge sinavindan gecer puan almak (eski adiyla USMLE Step 2)
3-USMLE Step 2 Clinical Skills sinavini basari ile gecmek (eski adiyla Clinical Skills Assessment - CSA)
4-ECFMG'nin listesindeki tip fakultelerinden birinden mezun olmak ve bu mezuniyetin okul tarafindan tescillenmesi (medical education credentials requirement)

Bu sartlari 7 senelik bir dilim icinde yerine getiren dunyadaki tum hekimler ECFMG sertifikasi almaya hak kazanirlar.

ECFMG sertifikasi ABD'de tipta uzmanlasma icin gerekli olan "sine qua non" (olmazsa olmaz) sarttir. Bu gerek sart yerine getirilmeden ABD'de tipta uzmanlasa hicbir kosulda mumkun degildir.

Kisa notlar :

-ECFMG kurulusu USMLE sinavlarini yapan kurulus degildir. ABD icinde tip fakultelerinden mezun olan hekimlerin liyakat esaslarina denk olarak bu sinavlarin yabanci hekimler tarafindan alindigini denetleyen ve bunlarin kaydini tutan kurulustur.

-USMLE sinavlarinin iceriginden NBME (national board of medical examiners), uygulanmasindan ise `prometric` kurulusu sorumludur. Bu sinavlarin yabanci hekimler tarafindan ABD'deki esdegerlerine denk olarak alinmasindan ve bunun onaylanmasindan ise ECFMG kurulusu sorumludur.

-ECFMG nin resmi sitesi www.ecfmg.org dur. Bu sitede her sene yabanci hekimlerin ABD de tababet yapmal esaslari ve sureclerine iliskin bir bulten yayinlanir, bu yaklasik 100 sayfalik bir kitapciktir. Sitemizin ana sayfasinda bu kitabin son versiyonunu bulabilir ve okuyabilirsiniz.

-ECFMG, USMLE Step 3 sinavi ile ilgilenmez. ECFMG sertifikasi almak icin Step 3 sinavina gerek yoktur. Step 3 sinavi ABD de eyalet lisansi alabilmek icin gerekli olan bir sinavdir ve bunun uygulanmasindan sorumlu kurulus ise `FSMB` dir. (federation of state medical boards).

-ECFMG sertifikasi bir kez alindiktan sonra belirli bir sure gecerliligini korur. Bu sure gectigimiz yillarda degistigi icin 2010 kitapcigina bakmanizi oneririz. ECFMG sertifikasi alindiktan sonra bir uzmanlik egitim programina kabul edilen (asistan olan( hekimlerin sertifikalari suresiz olarak onaylanir ve omur boyu gecerlilik kazanir.

-2004 yilindan beri, ECFMG sertifikasi gereklilikleri olan 3 sinav, ABD den mezun olmus hekimler icin de ayni sekilde gereklidir. 2004 yilindan once ABD 'deki tip fakultelerinden mezun olan hekimlerin CSA (yeni adiyla USMLE Step 2 CS) sinavina girmesi gerekmiyordu ancak 2004 yilinda bu sinavin ismi degistirilerek ABD sinirlari icindeki tip fakultesinden mezun olan hekimler icin de zorunlu kilinmistir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: in ter
The topic has been locked.
  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.225 seconds