Topic-icon ABD'de eyalet lisansı nasıl alınır ve nasıl değiştirilir?

12 years 5 months ago #1 by umc
Çok güzel bir soru Kerim, teşekkürler. ABD'de tıpta uzmanlık sürecinin çok ileri seviyelerini ilgilendiren ama çok detay arayan bir soru.

ABD'de uzman olarak çalışabilmek için, evet, eyalet lisansı gerekir. Eyalet lisansı alabilmek için de, evet, Step 3 sınavını geçmek gerekir. Step 3 sınavı ABD'deki okullardan mezun olan hekimler (AMG) için ihtisasa başlamadan alınamaz. (özel izne tâbidir) IMG'ler için ihtisasa girmeden alınabilir.

Uzmanlık eğitimi sırasında , ilk senede (PGY1), ya da takip eden (PGY2 ve PGY3) senelerinde Step 3 sınavının alınması eğitim programlarının büyük kısmında zorunluluktur. Az bir kısmı da PGY4 senesinde bunun alınmasına izin verir, ama programların hemen hemen hiçbirisi Step 3 alınmadan programdan mezun etmez.

Sonuç olarak Step 3 zaten asistanlık sonrasında pratik olarak kalamaz, asistanlık sırasında alınacaktır. Asistanlık sırasında alınmış olan Step 3 ile hangi eyalette ihtisas yapılıyorsa o eyalette lisans başvurusu yapılabilir.

Lisans başvurusu yapılabilmesi için ilgili eyaletin "State Medical Board" 'una başvurulur. Belirli bir para ödenir (500- 2000 dolar arası değişir, eyaletine göre). Bu para ödendikten sonra sizden o güne kadar almış olduğunuz tüm eğitimleri , tıp fakültesi dahil, uzmanlık dahil, kanıtlayan, belgeler isterler. Bu tip belgeler karşı tarafa ulaştıktan sonra size o eyaletin lisansı verilir. Bu tip belgeleri tek tek sizin okullardan / kurumlardan onaylatmanıza alternatif olarak Federation of State Medical Boards (FSMB) kuruluşun Federal Certification Verification Service (FCVS) denilen merkezi sistemine istek yaparak bütün bu işlemlerin FCVS tarafınfan yapılmasını talep edebilirsiniz. FCVS bu onaylama işlemlerini (yaklaşık 300 USD) tamamladıktan sonra size bir FCVS sertifikası verir. Bu FCVS sertifikasını ilgili eyalete yolladığınız zaman eyalet sizden bütün bu eğitim belgelerini istemez ve FCVS sertifikasını kabul eder.Bu da eyalet lisansına kolaylıkla onaylanmasını sağlar.

Bu işlemleri bu noktaya kadar getirdikten sonra şimdi gelelim sorulan soruya...

Eyalet değişikliği gerektiğinde bütün bu işlemler yeniden tekrarlanmaz. Eğer daha önce FCVS sertifikası alınmış ise, hekim bunu diğer eyalete gönderme talebinden bulunur (~100 USD) FCVS'i alan diğer eyalet, sicil kaydına da baktıktan sonra ve kendisi de ayrıca lisans harcı aldıktan sonra (~1000 USD) size lisans verir. FCVS sertifikası olmayan hekimler ise, mevcut eyalet lisanslarını göstererek yeni eyalete lisans başvurusunda bulunabilirler, bir eyalette lisans almış kişinin diğer eyalette lisans alması daha kolaydır, FCVS olmadan da iki eyalet "board" ları iletişim kurarak daha önce yapılmış olan bir takım işlemlerin tekrar edilmemesini sağlayabilirler.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: kerim

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 5 months ago - 12 years 5 months ago #2 by kerim
ABD' de uzmanlığımızı, hatta yan dal uzmanlığımızı bitirdikten sonra uzman olarak çalışabilmek için eyalet lisansı alınması gerekiyor. Eyalet lisansı alabilmek içinse Step 3 ü de geçmiş olmak gerekli.

Pekala, uzman olduktan sonra her eyalet değişikliğinde o eyaletin 'board' una veya ilgili resmi kurumuna tekrardan başvurup eyalet lisansı almak gerekliliği mi vardır? Pratikte bu ne ifade eder?

Dr.Kerim Karaoğlu
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.347 seconds