Topic-icon ABD'de Beyin Cerrahisi yapmaya değer mi?

12 years 3 months ago - 12 years 3 months ago #1 by umc

zebir wrote: Beyin cerrahisinde NRMP istatistiklerinden ola çıkarak vardığım sonuçlar şöyle;toplam 1140 kişi beyin cerrahisini kazanmış US Seniors da dahil tabi.% 11,8 kadarı da IMG imiş.


Nurdan elde ettiğin bu bilgiler, daha önce de şüpheye düşmüştüm, doğru değil.

2011 NRMP sonuçları, kaç tane beyin cerrahisi pozisyonu olduğu ve kaç kişi başvurduğu gibi rakamlar ilişiktedir.Sen de bu kaynağı nereden bulduğunu açıklarsan, hatanın kaynağını tespit edebiliriz.



NRMP 2011 Pozisyon İstatistikleri:



Kaynak : www.nrmp.org/data/chartingoutcomes2011.pdf

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
Attachments:
The following user(s) said Thank You: zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #2 by ercan

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #3 by deniz
Eylem Ocal, bir başka isim

Ben psikiyatride seçmeli stajımı yaparken Yale'de tanışmıştım. O sırada beyin cerrahisinde baş asistandı..
Şimdi nerde bilmiyorum ama,.. :)

Dr.Deniz Doruk

Resident in Psychiatry
Mayo Clinic
Rochester, MN

The following user(s) said Thank You: zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #4 by downmania
1140 kişi şuan ABD'deki beyin cerrahisi asistanı sayısı sene 1 de olabilir 7 de olabilir hepsi dahil . Bence illa beyin cerrahisi isteniyorsa önce Türkiye'de girip asistanlık sırasında ABD'deki programlara başvurmak daha avantajlı olabilir .
The following user(s) said Thank You: umc, zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #5 by zebir
Teşekkürler,

Dediklerine katılıyorum Ulaş abi.Değme,değmeme meselesi kişinin kendi bileceği iş.O lafı da şu amaçla etmiştim,hani eğer ABD'de beyin cerrahisi işini başarmış bir kişi var ise,bunca katlandığı zahmet karşılığında ne gibi hazlar alıyor,karşılık olarak neleri almış kendisine göre,forumda paylaşılsın diye söyledim o cümleyi.
1140 kişi bilgisine,forumda daha önceden paylaşılmış olan "Charting Outcomes in the Match 2011" dökümanından ulaştım.Şöyle oldu; US Seniors'lar için ve Independent Applicants'lar için değerlendirme yapılmış.Ama sanırım orada bir yorumlama hatası yapmışım,çünkü örneğin o dökümanda Step 1 puanına verilen öneme göre eşleşme yüzdelerini örnek alırsak,zannediyorum orada şimdiye kadar olan tüm asistanlardan bahsedilmiş,bu değerlendirme yeni yapıldığı için 2011 dökümanı denmiş olabilir.1140 kişi de bana çok geldi.Zannediyorum en doğru bilgilere ama-assn.org'dan ulaşacağız??
% 11,8 verisine ise freida sitesinden ulaştım,tabi ne kadar güncel,onu bilmiyorum.
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago - 12 years 2 months ago #6 by umc
Neye değip neye değmeyeceği konusu, kişinin tarif ettiği "ne" ile ilgilidir. O "ne" yerine "bu" ya da "şu" gelebilir, "bu" ya değmeyen "şu" ya değebilir, hasanın "bu" su ile veli'nin "bu" su farklı olabileceği gibi, bu "bu" ile "şu" için hasan ve veli'nin biçtikleri değer, bunlar için ortaya koyulan maddi manevi emeğe "değip", "değmeyeceğini" belirleyecektir. Bu kadar göreceli olabilen bu kavramlar çok bireyseldir ve dinamiktir.

Bu NRMP istatistikleri hangi yıla aitse burada inceleyelim. Bir sene de mi 1140 kişi alınmış? O kadar kadro var mı? Yale üniversitesi senede 2 kişi, Cleveland Clinic 2 kişi, Johns Hopkins senede 3 kişi alıyor. Kalan 1135 tane kadro hangi üniversitelere ait merak ettim. Bu sayılar senelik mi emin olamadım. ABD'de toplam 101 tane beyin cerrahisi programı var. (kaynak www.ama-assn.org/ama/pub/education-caree...n/freida-online.page )
Bunların her birisi 10 kişi alsa ancak 1000 kişi eder. Bugüne kadar bir sınıfa 5 kişi alan bir program bile duymadım. Varsa FREIDA sitesinden bulalım. Bu 1140 rakamı toplam 7 yıllık asistan sayısı mıdır? Yoksa senelik giren sayısı mıdır?

Diğer yandan %11.8 çok düşük bir rakamdır. "Kompetitif" diyerek ne kastediliyor bilmem ama, dahiliye'nin %30-40, cerrahinin %30-40, pediyatrinin %30-40 olduğu bir durumda %11 "kompetitif" olarak değerlendirilebilir.

Denemeye değer mi değmez mi konusu apayrı bir konudur, kompetitif olanı da denemeye değer, olmayanı da. "Değme", "değmeme" meselesi kişisel dinamiklerin bir bileşkesidir, NRMP istatistikleri ile "değme/değmememe" analizi yapmak bence yanıltıcı olabilir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: in ter, zebir

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago #7 by in ter
Tamamen kulaktan dolma sunu soyleyebilirim. (Ulas abi ispatla der diye bastan soyluyorum :) ) IMG ler Plastik cerrahi, beyin cerrahisi gibi branslarda kendi memleketinde ayni dalda asistanlik yapmakla (tamamen bitirmek gerekir mi bilmiyorum. 3 yil yapiyim gidiyim vs dusunulebilir belki) bu branslara kabul kapisini aralayabiliyorlarmis (mis). :)
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 4 months ago - 12 years 2 months ago #8 by zebir
Merhaba arkadaşlar,

Forumda daha önceden çeşitli şekillerde beyin cerrahisinin ABD'deki durumu ve IMG'ler için durumun yapılabilirliğinden bahsedildi ancak ben başka şekilde de sormak istiyorum soruyu.

Beyin cerrahisinde NRMP istatistiklerinden ola çıkarak vardığım sonuçlar şöyle;toplam 1140 kişi beyin cerrahisini kazanmış US Seniors da dahil tabi.% 11,8 kadarı da IMG imiş.Ancak veriler dikkatli incelendiğinde "research", gönüllü faaliyetler,sunumlar,step punaları belirleyici bir rol oynamamış,yani çok araştırma yapanlar,çok sayıda sunum,özet gibi faaliyetleri olanlar ya da step puanları yüksek olanlar da beyin cerrahisine girmeye muvaffak olamayabilmişler.Peki bu 1140 kişiden yaklaşık 130 küsür kişi hangi ölçütlere dayanarak seçilmiş olabilir?Beyin cerrahisi kompetetif bir branş olarak değerlendiriliyor ancak % 11,8'lik bir IMG oranı,bu işi denemeye değer kılmaz mı?
Beyin cerrahisi ABD'de 7 sene,Türkiye'de 6 sene.Türkiye'de yapılacak bir uzmanlığı takiben ABD'de 7 yıl asistanlık yapmak oldukça zahmetli bir durum tabi.Ancak özellikle Yale'de okuyan Bülent bey için bunu soruyorum,değer mi?Uzman IMG'lerin daha zor eğitilebileceklerini öngürürsek ABD işini daha da mı zorlaştırıyor beyin cerrahisi için?Yoksa aksine tecrübesi olan bir beyin cerrahı daha mı makbul?
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.377 seconds