Topic-icon ABD'de uzmanlık eğitimi esnasında sosyal etkinliklerimiz kariyerimize katkı sağlayabilir mi?

13 years 4 months ago - 13 years 4 months ago #1 by umc
ABD'de her zaman belirleyici olacak şey akademik ya da klinik performanstır. Sosyal aktivitelerle hiç ilgisi olmayan, hastaneden hergün saat akşam 9 da çıkan ama işini bir makine gibi eksiksiz yapan bir Asperger Sendromlu ya da bir Obsesif Kompulsif Kişilik sahibi hekim vatnadaş mesleki olarak sadece yükselebilir ve ödüllendirilir. Kimse de "senın özel hayatın yok mu" dıye sormaz. Kapitalist sistemin en vahşi haliyle işlediği ABD akademik dünyasında herşey performansa ve edinimlere endekslidir, herşeyin ölçülebilir yapılması için inanılmaz bir çaba vardır. Ölçülebilir hale getirilen her performans birimi çalışanları kamçılamak ve büyük sistemin çıkarına yarar bir hale getirilmek için çalışanların aleyhinde , kapitalin (hastane örneğin) lehinde kullanılır. Sürekli kamçılanan ve performans için bireysel özgürlükleri hiçe sayılan kişileri motive etmek için "içi boş" unvanlar icat edilir (yılın öğretmeni, haftanın hemşiresi,ayın elemanı, psikiyatride yılın hocası gibi) bu unvanları kazananların isimleri 10 dolarlık bir tahta üzerine çakılmış 5 dolarlık altın sarısı tenekelere yazılır ve bunlar bölümde görülecek bir yere konur.

ABD'de akademik sistemde sosyal aktiviteler yine çalışanların performansını artırmak için yapmacık bir çercevede teşvik edilir. Benim görüşüme göre sosyal hayat insanın gerçek hayatıdır. İnsanın gerçek hayatı işi değildir. İnsan işini sosyal hayatını yaşayabilmek için, onu kompetitif dünya şartlarında kazananbilmek için yapar. İnsanın amacı işi oluyorsa bu ya kapital tarafından "kandırılmış" insandır, ya Obsesif Kompulsif kişilik bozukluğuna sahiptir, ya da Asperger sendromu, şizoid kişilik gibi sosyal melekelerden zaten yoksun işine doğal olarak mecbur insandır. İnsanın işi hayatının yarısından fazlasını alıyorsa bu normal değildir. ABD'de sistemde "normal" kavramları kapital tarafından belirlenir. Bu sebeplerden iş insanın hayatının yarıdan çok fazlasını mecburi olarak almaktadır cunku yarışmacı ortamda başka türlü işi korumak mümkün değildir.

Benim görüşüme göre Amerikan sistemi ve Amerikan halkı içinden hastadır, toplumun genelinin yaşam tarzı, dünyaya bakışı, cehaleti, ve boş bakışları tamir edilemeyecek kadar berbat bir durumdadır. (FUBAR, f.cked up beyond all recognition), sistem ise insan doğasına uygun olmayan ama kapitalin çıkarına olan yaptırımlarla doludur. Bu sistemde hekimler de sağlık kapitallerine çok para kazandıracak birer köleler gibi çalıştırılmaktadır. Sistemin iyi tarafları da vardır, sistemli kölelik, kölelere de işi iyi öğretir. Amerika'daki sağlık sisteminin amacı her ne kadar üretkenlik ve kapital çıkarları için olsa da "by-product" olarak üretken sistemde çalışan ve eğitim alan hekimler üretim için konulmuş standartların meyvesini yerler ve iyi bir eğitim alırlar denebilir.

Bu acı gerçekler ışığında sosyal aktiviteler kariyere katkı sağlar mı ?

Bilmem sağlar mı? ;)

Sizi daha uysal ve daha üretken bir köle yapacaksa evet !

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR, onur
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #2 by umc
Sayin Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 13 years 1 week ago #3 by acerit85
ABD'de uzmanlık eğitimi esnasında sosyal etkinliklerimiz kariyerimize katkı sağlayabilir mi?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.267 seconds