Topic-icon ABD'de psikiyatri uzmanlık eğitiminin Türkiye'deki eşdeğeriyle kıyaslandığında ne gibi farkları vardır?

12 years 11 months ago - 12 years 11 months ago #1 by umc
ABD en fazla SCI indeksli sinirbilim, psikiyatri ve davranış bilimleri dergilerinin çıktığı ülke olarak, ve ruh ve sinir hastalıkları alanında en fazla bilimsel araştırmanın yapıldığı ülke olarak psikiyatri uzmanlık eğitiminde dünyada ön planda olan ülkelerden birisidir.

Türkiye'deki psikiyatri eğitimi ve ABD'dekini kısaca, majör açılardan kıyaslayalım.

Türkiye'de psikiyatri uzmanlık süresi 5 yıl ve 4 yıl olarak son yıllarda sürekli olarak değiştirilmiş en son haliyle bizim bilgimiz dahilinde 4 yılda karar kılınmıştır. ABD'de psikiyatri 4 yıldır ve hiç değişmemiştir. ABD'de psikiyatrinin ilk senesi intörn senesi olarak geçer ve ağırlıklı olarak dahiliye ve nöroloji rotasyonları yapılır. Türkiye'de de nöroloji rotasyonu psikiyatri eğitimine dahildir ancak dahiliye rotasyonu yapılmamaktadır. Bu önemli bir farktır. ABD'de psikiyatri eğer çocuk psikiyatrisi yandalına geçilecekse 3 yıldır, Türkiye'de çocuk psikiyatrisi ayrı bir "anabilim dalıdır" ve TUS ile ayrı bir kanaldan uzman almaktadır. ABD'de çocuk psikiyatrisi bir yandaldır ve en az 3 yıllık bir erişkin/genel psikiyatri eğitimi alanların başvurabileceği bir daldır. ABD'de psikiyatri uzmanlığını tamamlayan hekimler tercihe bağlı olarak "board certification" sınavına girebilirler, bu sınavın ilk bölümü 3,5 ar saatten iki bölümden oluşur ve toplam 7 saat yazılı sınavdır. Bu sınavı geçenler sözlü sınava alınırlar, her iki sınavı geçenler "american board of psychiatry and neurology" kurumundan "board certified" unvanını alırlar. Bu tercihe bağlıdır, bu unvan alınmadan da psikiyatrist olarak çalışılabilir. Türkiye'de buna karşılık gelen uzmanlık sınavı vardır, uzmanlık sözlü sınavları Türkiye'de departmanlar tarafından yapılır, ABD'de merkezi olarak yapılır. (2007'den itibaren giren asistanlar için bu durum da değişmekte ve Türkiye gibi sözlü sınav da departmanlara bırakılmaktadır).

Genel olarak karşılaştırmaya çalıştık, nitelik ve eğitim kalitesi açısından yapılacak karşılaştırmalar çok öznel olacaktır ve kişiyi yanlış yönlendirebilir, ancak ABD'denin psikiyatri genel alanında ürettiği yayın açısından bakılacak olursa, Türkiye'ye üstünlükleri vardır, bu kurumdan kuruma çok değişmekle beraber eğitim kalitesine de yansıyabilir.

Son olarak, Türkiye'nin uzmanlık süreleri tuttuğu sürece, ki mevcut durumda tutmaktadır, "board certified" unvanını Türkiye'deki psikiyatri uzmanı unvanına denk tuttuğunu bilinmektedir.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: TANER OZDEMIR
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago #2 by umc
Sayın Üyemiz,

Paylaşımınız için teşekkürler. Soru Sorma Alanı'na kurallara uyarak yapmış olduğunuz giriş için 15 USMER puanı almaya hak kazandınız. Başlığın gelişmesi ve KısKaç Soru Bankası'na aktarılması durumunda bir 15 puan daha kazanacaksınız.

Sorulan soruyla ilgili olarak fikri olan tüm üyelerimizi paylaşıma davet ediyoruz.

Sevgiyle,

USMLE STRATEJi MERKEZİ
www.usmer.org

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The topic has been locked.
More
13 years 4 months ago - 12 years 11 months ago #3 by acerit85
ABD'de psikiyatri uzmanlık eğitiminin Türkiye'deki eşdeğeriyle kıyaslandığında ne gibi farkları vardır?
The topic has been locked.
More
Time to create page: 0.235 seconds