Topic-icon Amerika'da "göz" asistanlığı için nasıl bir yol izlemeliyim?

12 years 2 months ago #1 by umc
Bu bilgilerle biraz daha faydalı bir yorum yapabilmek mümkün...

ABD'de Göz uzmanlığı ile ilgili ilk bilinmesi gereken gerçek, kadroların çok dar olması (üniversite / hastane başına senede 1 ya da 2) ve ABD'li mezunlar arasından bu dalı isteyenlerin dahi yerleşememe ihtimallerin yüksekliğidir. Tamamen matematik gerçeklere dayanan bu kompetisyonun iyi anlaşılması gerekir.

1.Göz bölümüne direk olarak başvuru yapabilirsiniz, bu başvuru kapsamında PGY1 senenizi dahiliye olarak yapabilirsiniz. Bu konuyu daha önce radyoloji için ayrıntılı tartıştık. Yeniden başvurmanızı isteyen programlar da vardır ama benim çalıştığım hastanelerde PGY1 senesinin dahiliye/cerrahi/prelim intörnlüğü olarak yapan branşlar (göz,derma,radyoloji vb gibi) en başından sizi ilgili branşa alıp kendi hastanelerindeki dahiliye ya da cerrahi servislerine vermektedir. Bu bağlamda prelim ve kategorik ayrımının olduğu ve olmadığı yerler vardır diyerek sorunuza yanıt verebilirim.

2."Residency" programına (göz için konuşuyorum) kabul edilme şansınız, ne yaparsanız yapın çok düşüktür.Bu yukarıda bahsettiğim matematik gerçeklerle sabittir. Amerika'dan mezun çok başarılı bir tıp öğrencisi için "garanti" olmayan göz asistanlık pozisyonu, takdir edersiniz ki ABD dışından gelen bir hekim için son derece zordur ve gerçekleşmesi için özel durumların biraraya gelmesini gerektirmektedir. Bizim USMER'de asla moral bozmadığımızı, tam tersine gücümüzü referans bilgilerden ve istatistiklerden aldığımızı artık herkes biliyor, o nedenle bu yorumu size doğru tavsiye vermek isteyen birisi olarak yaptığımı hatırlatmak isterim. Bu bağlamda "ana yoldan" residency ile sisteme girme ihtimalinizin düşüklüğü göz önüne alınırsa, "yan yollardan", "fellowship" yaparak eyalet lisansı almak ve sonrasında "board eligible" bir duruma ulaşmak için gerekli istisnaların gerçekleşmesini beklemek daha rasyonel olan yoldur. Bu yolun çok nadir olmayarak da olsa bazı branşlarda (radyoloji, kbb) gerçekleştiği artık bizce bilinmektedir. Bu yol genellikle ACGME akredite olmayan bir "fellowship" programına ECFMG sertifikası alarak girilmekle başlatılabilir. Bu tip bir "fellowship" e kabul edilmeniz tahminiz üzere oldukça mümkündür.

3."Neye" şansınızı artırdığını merak ettiniz,orasını anlamadım.

Eğer "residency" için diyorsanız, bu sorunun cevabını vermek mümkün değil. Çünkü bahsettiğiniz her iki yolda "neler elde edeceğinize" bağlıdır. ABD'de uzmanlık programlarına giriş sistemi akademik başarı gerek şartının üzerine "insan mühendisliği" çerçevesinde yürümektedir. Tavsiye mektupları, insan ilişkileri gibi etkenler ağırlıklı olarak kabul sürecinde etkilidir. Her iki yoldan da bahsettiğim operasyonları yürütmek mümkündür.

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: drpb

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 2 months ago #2 by drpb
Bu cok hızlı yanıt için tesekkür ediyorum. Aslında sorumun dağınık oldugunun farkındayım ama benim için kavramlar da henüz net değil. Türkiyede Göz uzmanıyım (USMLE step 1'i gectim), sorularımı 'Oftalmoloji Residency' olarak daraltıyorum.
1. 36 ay süren Oftalmoloji residency baslamadan önce yapılması gereken PGY1 direkt olarak oftalmoloji residency hakkı getiriyor mu? Bildiğim kadarıyla Dahiliye, Aile Hekimliği gibi bir bransta yapılıyor. NRMP'de Göz bölümüne değil de direkt bu branslara mı basvuruluyor? Eger böyleyse PGY2(otalmolji rescidency) için NRMP match için tekrar basvuruluyor mu? Oftalmoloji residency için preliminary-categorical ayrımı var mı?
2. ABD'de bir yıl observership tecrübem var ancak direkt sistemde çalışmamış bir IMG olarak residency öncesinde 'The San Francisco matching program'da yer alan Retina ya da Glokom gibi bir oftalmoloji fellowship yapmak residency sansımı artırır mı?(Tabi fellowshipe kabul edilmemin residency kabulünden daha kolay olabileceğini varsayıyorum).
3. ABD'de göz doktorunun( üniversitede ögretim görevlisi) laboratuvarında research yapmak ve reference letter almak fellowship'e göre daha mı az sansımı artırır?
The following user(s) said Thank You: umc

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 2 months ago - 12 years 2 months ago #3 by umc
Bu soru doğru sorulmamış. Aynı soru kökünde birden fazla soru var ve her bir yanıt çok ayrıntılı olması gerekiyor. Soruya doğru yaklaşaiblmek için şu noktaların açıklığa kavuşturulmasını rica ediyorum :

1-Göz ile Cerrahi kompetisyon açısından birbirinden çok farklıdır. Genel cerrahi o kadar kompetitif bir branş değildir, kadrosu geniştir, IMG lere bağımlıdır. Göz çok kompetitiftir, sebebi de kadrosu çok dardır, ve AMG'ler bile fazla gelmektedir.
Hangi spesifik branştan bahsediliyorsa onun açıklığa kavuşturulması lazımdır.

2-"Residency" programına girebilmekle, bu yolu "by-pass" ederek "board-eligible" olabilme birbiriyle hiç yakınlık göstermeyen çok farklı yollardır. Bir benzetme yapılması gerekirse, birisi normal "Otoyoldur", diğeri sonu belli olmayan bir "dağ yoludur". Bu sebepten sorunun hangi spesifik yol için sorulduğunun açıklığa kavuşturulması gerekir.

3-Verilen seçenekler açık değildir.
"Fellowship" derken meşru üst ihtisas eğitimi mi (akredite yandal) kastedildi, araştırma mı, yoksa akredite olmayan lisanssız yapılan bir pozisyon mu kastedildi?.
"Preliminary" pozisyonunda olan birisi zaten asistanlığa girmiş birisidir. Aynı zamanda PGY1'dir. Bu seçenekler soru köküne uyumlu bir olasılık değil zaten.
"Research" tecrübesinin her iki yolla da direk bir ilgisi yoktur. Dolaylı yoldan başvurularda avantaj yaratabilir, ya da avantaj sağlayacak durumları yaratabilir. Bu seçenek de soru kökü netleştikten sonra daha iyi irdelenebilir.

Cerrahi (Göz gibi) ya da competitive bir bransta residency yapabilmek ya da residency yapmadan Board Eligible olmak için sunlardan hangisini önce yapmak en avantajlı olur ( USMLE skorları, letter vb dışında)
1. Fellowship
2. Preliminary
3. PGY1
4. Research (observer değil)


Dr Ulaş Mehmet Çamsarı

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 2 months ago - 12 years 2 months ago #4 by drpb
Cerrahi (Göz gibi) ya da competitive bir bransta residency yapabilmek ya da residency yapmadan Board Eligible olmak için sunlardan hangisini önce yapmak en avantajlı olur ( USMLE skorları, letter vb dışında)
1. Fellowship
2. Preliminary
3. PGY1
4. Research (observer değil)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
Time to create page: 0.221 seconds