Topic-icon DO ile MD aynı şey midir?

12 years 1 week ago #1 by umc

ABD’de hekim yetiştiren iki farklı tipte ve iki ayrı ünvan veren tıp fakültesi vardır. İlki ve en çok bilineni MD derecesini veren tıp fakülteleridir. Bu fakültelere “allopatik tıp fakülteleri” denir. Hekim yetiştiren ve farklı bir ünvan veren diğer tıp fakültelerine “osteopatik tıp fakülteleri” denir. Osteopatik tıp fakültelerinden mezun olan doktorlara D.O. ünvanı verilir. DO ünvanı veren tıp fakülteleri dünyada yalnız ABD’de mevcuttur.

Halen ABD’de 26 tıp fakültesi, mezunlarına DO ünvanı verirken, geri kalan 134 tıp fakültesi MD ünvanı vermektedir. Osteopatik tıp fakültesi ders programı, MD ünvanı veren fakültelerin programının çok benzeridir, tek fark osteopatik tıp fakültelerinde MD müfredatına ek olarak 300-500 saat gibi kas ve iskelet sistemi teorik ve pratik uygulamaları verilmektedir. Verilen bu ek eğitime, “Osteopatik Manipülatif tıp” denir. Osteopatik Manüpülatif Tıp, hastaların teşhis ve tedavisinde, osteopatik tıbbın ilkelerini, yapısal teşhisini ve osteopatik manüpülatif tekniği kullanan uygulamadır. Osteopatik tıbbi yaklaşımına göre, fiziksel, ruhsal, duygusal ve akli sağlık, kişilerin genel sağlığı için önemli birer rol oynamaktadır. Osteopatik yaklaşıma göre, hastaların tedavisinde osteopatik manüpülatif teknik tek başına kullanılabilirken, ilaç tedavisi, ameliyat, rehabilitasyon, beslenme ya da egzersizle de birleştirilebilmektedir. Diğer deyişle, uygulanması gereken doğru tıbbi tedavi yanı sıra osteopati doktorları bir nevi öğretmen yönlendiriciliğinde hastalara kendi sağlıkları ile ilgili daha fazla sorumluluk yükleyerek sıkıntılı olan durumu sağlıklı ve normal hale çevirmek amacındadırlar. ABD’de olimpik branşlarda ve spor kulüplerinde danışman olarak çalışan spor hekimlerinin önemli bir kısmı DO okullarından mezundurlar.

Osteopatik tıp fakültelerinin genel yaklaşımı, tarihsel ekolünün de devamı olarak, modern tıbbın belli konulardaki hızlı değişimine direnmekte, her gün gelişmekte olan biyoteknolojinin sağladığı yeni aletlerin ve ilaç sanayisinin etkisine rağmen, hastalara bir bütün olarak yaklaşmayı amaç edinen ve özellikle elleri daha etkin kullanan hekimler yetiştirmektir.

2011 yılı verilerine göre, ABD’deki her 5 tıp fakültesi öğrencisinden biri osteopatik tıp fakültesi öğrencisidir. Her iki tip fakültesi mezunları da USMLE sınavlarına girebilirken, COMLEX adı verilen sınava ise sadece DO tıp fakültesi öğrencileri ya da mezunları girebilmektedir. Osteopatik mezunlar, allopatik mezunlar gibi, arzu ettikleri branşlar için “residency” programlarına başvurabilirler. Ancak bazı uzmanlık programları sadece DO mezunlarına özeldir. DO ünvanı, yetki ve uygulama açısından MD ünvanı ile denk sayılır.



Hazırlayanlar : Didem Uzunaslan, Cansın Yılmaz, Ulaş Çamsarı


www.blog.usmer.org/2012/03/d-o-doctor-of...eopathy-ne-demektir/

Dr Ulaş Mehmet Çamsarı
The following user(s) said Thank You: elifson, downmania

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • umc
  • umc's Avatar Topic Author
  • Offline
  • eksper üye
  • eksper üye
  • in musica veritas
More
Time to create page: 0.240 seconds